понедељак, 19. октобар 2015.

Šipak


Kako pripremiti šipak za zimu i kuvati čaj?
Ne može se uporediti ovaj čaj sa onim iz kesica.Probajte!
Potrebno:
šipak

Izrada:
Ubrani šipak oprati i posušiti na kuhinjskoj krpi i kad je suv očistiti ga od drškica i crnih delova.

Nakon toga samleti šipak na mašini za meso ili u super secku.Posle ga stavljamo u veću tepsiju obloženu pek papirom(da se ne zalepi ) i sušimo šipak na 60°C i ponekad promešamo drvenom varjačom.Tako sušimo nekoliko dana po malo(2 -3 sata) i onda još na sobnoj temperaturi(a sad je zgodno i držati na radijatoru da se još malo prosuši.

Kad je suv možemo ga staviti u tegle i zatvoriti.

Kuvati čaj kad uskuva voda npr.1 litar usuti 1 kašiku šušenog čaja i neka prokuva koji minut.Nakon 15 minuta procediti i piti predivan mirisni čaj koji je pun vitamina C.

Poreklo recepta-iz mamine sveske(ovako smo oduvek pripremali čaj za zimu)

2 коментара: