уторак, 6. октобар 2015.

Rolat salenjak



Potrebno:1/2kg samlevenog sala,200g brašna,3 žumanca,600g brašna,1 kašika sirćeta,2 kašike milerama,1 kašičica soli, 2 dcl mlake vode,500g mlevenog maka,100g šećera,5 kašika vrelog mleka,50g prah šećera,1 vanil šećer

Izrada:Salo i 200 g brašna izraditi mikserom sa debljim žicama.Kad je to umućeno ostaviti
 sa strane.U posebnoj činiji za mešenje sipati 600 g brašna,3 žumanca,1 kašiku sirćeta,2 kašike milerama,1 kašičicu soli,2 dcl mlake vode.Sve to zamesiti najpre varjačom a onda rukom.
Testo ne sme da bude tvrdo.Na dasci izraditi testo i ako je mekše dodati po malo brašna
 na dasku i mesiti. Kad je umešeno razviti ga oklagijom i uviti u rolat koji savijemo u puža i
 ostavimo da se odmara1sat.
Nakon tog vremena,razviti oklagijom testo što tanje možemo.Namažemo( izrađeno salo sa  brašnom ) i preklopimo testo kao svako masno testo koje treba da se lista.To stoji 1 sat.Tako preklopimo još 2 puta/znači ukupno tri puta/.Sve to stoji po 1sat/ukupno 3 sata/.
Na kraju razviti testo oklagijom u pravougaonik i namazati masom od maka koju smo pofurili sa mlekom i dodali šećer.Ta masa se treba ohladiti pa tek onda mažemo Nakon toga urolamo u rolat i pečemo u zagrejanoj rerni na 200°C 30  minuta.Pečen rolat posipamo prah šećerom i vanil šećerom.Kad se rolat ohladi sečemo i uživamo u divnom rolatu salenjaku.
Recept je isti za testo kao što sam objavila za salenjake 12.12.2014.samo što se ovde filuje makom i uvija u rolat.
Recept-starinski iz sveske moje svekrve(pravi se u Banatu-Melenci)




Нема коментара:

Постави коментар