четвртак, 10. децембар 2015.

Friški kolač


Potrebno:
800g brašna T 400 meko,½ l mleka,2 kockice kvasca,1 kašičica soli,7 kašika
 šećera,4 žumanceta,250g suvog grožđa.1 kašika masti se izradi sa 1 žumancetom,
1 žumance za premaz

Izrada:
U mlakom mleku izdrobiti obe kockice kvasca i dodati šećer.Ostaviti da nadođe.
Kad je nadošao kvasac s mlekom sipamo  u vanglu ili činiju za mešenje, gde smo
pre toga stavili žumanca i dodali so.Sve to zajedno mutimo varjačom i dodajemo
brašno postepeno.Pošto ima dosta kvasca čini nam se da je retko ali kako ga mesimo
 posle rukama i dodajemo brašno testo postaje kompaktnije ali treba da je umereno
meko. Od tog testa napravimo 3 jufke i neka se malo odmara 20 minuta.Nakon toga
svaku jufku rastanjimo i namažemo sa izrađenom masti i žumencetom.Odozgo posuti
opranim i posušenim suvim grožđem.Svaku uvijemo u rolat ,pravimo pletenicu,savijemo
je  i stavimo u namazan i brašnom posut  kalup ili šerpu od 2,5 l.Tako ostavimo da kisne
 1 sat.Kad je naraslo namažemo žumancetom odozgo i stavimo peći u zagrejanu rernu.
Pečemo na 200°C ½ sata a onda smanjimo na 150°C 25 min.Odozgo možemo prekriti u
toku pečenja sa alu folijom kako ne bi kolač potamnio previše.

Poreklo recepta-starinski kolač iz baba Smiljine sveske








Нема коментара:

Постави коментар