понедељак, 22. јануар 2018.

Krofne


Potrebno:
*4 dl mleka,1 dl vode,1 kockica kvasca(40g),
1/2 dl ulja,1 kašičica soli,4 kašičice šećera,
1 jaje,2 žumanca,oko 800g brašna tip 400
 meko,prah šećer za posipanje,pekmez od 
kajsija,1 l ulja,1 vanil šećer
Izrada:
U 1 dl mlakog mleka sa malo šećera i brašna, izmrvimo  kvasac i ostavimo da nadođe.
Dok kvasac raste u mlakom mleku,umutimo u jednoj činiji jaja,šećer i ostalo mleko,
dodamo vodu,so i u to umućeno nadošli kvasac.Dok to mutimo ,pomalo dodajemo
brašno i ulje  i mutimo dalje.Kad je masa postala gušća,dodajemo još po malo brašna
i sad umesimo rukama lepo meko testo,dodajući brašno na podlogu na kojoj mesimo.
Umešenu jufku ostavimo na toplo mesto ,pokrijemo čistom kuhinjskom krpom i neka
 raste dok se ne udvostruči.Kad je testo naraslo,premestimo ga na dasku za mešenje
 posutu brašnom.Oklagijom razvijemo testo debljine 1 cm i vadimo okruglom
modlom ili čašom krofne.Ostavimo još 1/2 sata da rastu.Nakon tog vremena pečemo
ih u vreloj masnoći.Najpre stavljamo krofnu(gornju stranu) u ulje,pa kad porumeni
 prekrenemo da porumeni i druga strana.Vadimo šupljom kašikom i svaku krofnu još
 na žicu sa papirom da upije masnoću.Tako oceđene krofne stavljamo na tacnu,kad se
 samo malo ohlade ,dodajemo kašičicu pekmeza i posipamo vanil i prah šećerom.

Najlepše su baš kad je hladno vreme,a one tople ,mirisne i meke kao duša.
Poreklo recepta:stari recept iz mamine sveske





Нема коментара:

Постави коментар