Potrebno:
600g brašna T 400 meko,2/3 sveže kockice kvasca,2,5 dl mleka,
0,5 dl vode, 1,5 kašičica soli,1 kašičica šećera,1 kašika masti,pola
kašičice mlevenog bibera,1 jaje,na vrh noža praška za pecivo
-fil:250g mlevenih čvaraka(samleveni na mašinu za mlevenje mesa)
-za premaz:1 jaje
U l dl mlakog mleka izmrvimo dve trećine kockice svežeg kvasca,dodamo
kašičicu šećera i stavimo gde je toplo da nadođe kvasac.
U posebnoj činiji u kojoj mesimo brašno pomešamo sa soli,biberom dok je još
suvo.
Kad je kvasac nadošao u brašnu napravimo udubljenje i sipamo ga,dodajemo
mast,jaje,ostatak mleka i vodu pa varjačom umutimo.Kad smo dobro umutili
dodajemo brašna i izradimo rukama testo da bude umereno meko.Formiramo
jufku i ostavimo na brašnom posutoj dasci da se malo odmori(15 minuta).
Ubrzo zatim još malo mesimo i izradimo testo i ostavimo da naraste na toplom
da se udvostruči.
Nakon toga na brašnom posutoj podlozi razvijemo oklagijom testo što tanje
možemo i namažemo filom od samlevenih čvaraka.Previjemo kao za salenjake
i ostavimo da se odmara 15 min..Nakon toga ponovo razvijemo oklagijom testo
i savijemo isto kao prvi put i ostavimo opet 15 minuta da odmara.Treći put
razvijemo testo oklagijom i vadimo modlom ili čašom okrugle pogačice.
Stavljamo na pek papir u veću tepsiju i premazujemo izrađenim jajetom.
Stavljamo peći u zagrejanu rernu na 200°C i pečemo dalje na 180°C 20-25 min.
Pogačice moraju dobiti lepu tamniju zlatnu boju.Kad su gotove vadimo ih
iz rerne i tepsije i ostavimo da se malo ohlade.Najlepše su uz kiselo mleko i
jogurt.
Poreklo recepta:iz mamine sveske
Нема коментара:
Постави коментар