петак, 24. март 2017.

Prhke mak kiflice




Potrebno:
*za testo:400g brašna T 400 meko,150g putera,
1/2 praška za pecivo,1 jaje,60g prah šećera,sok 
od pola limuna i malo narendane korice,80 ml mleka
*1 fil:130g mlevenog maka,100g šećera,1 dl mleka,
malo soka od limuna i naribane korice
*II fil:130g mlevenog rogača,2 dl mleka,1 kašičica
kakaoa,80g šećera
*III fil:džem od kajsija
*prah šećer za posipanje,vanil šećer
Izrada:
U činiju u kojoj ćemo mesiti sipamo brašno i prašakza pecivo.
Izmešamo varjačom i dodamo puter parukama natremo sa
 brašnom.Dodajemo mleko,sokod limuna i koricu,jaje i sve
 mesimo uz dodavanje brašna da bi dobili glatko testo.Podelimo
 na tri jufke i svaku malo rastanjimo na brašnom posutoj podlozi
pa stavimo u prozirnu foliju svaku zasebno.Tako umotane
ostavimo u frižideru 1 sat da se ohladi.Dok se testo ladi
pripremamo filove ako želimo da imamo različito punjenje.
I fil :mleveni mak pofurimo sa mlekom,dodamo
 šećer i malo mešamo na ringli,pa skinemo sa ringle i
 dodamo sok od limuna i koricu naribamo i neka se hladi.
II fil:Provrelo mleko prelijemo preko mlevenog rogača
 u koji smo dodali kakao i šećer.To sve još malo
na ringli promešamo i sklonimo da se ohladi.
III fil:pripremimo džem po želji
Nakon sat vremena počinjemo sa testom.Prvu jufku odmotamo
i na brašnom posutoj podlozi  oklagijom razvijemo krug oko
36 cm i namažemo filom od maka samo ivicu kruga širine
 1-2 cm ne mažemo.Kad smo namazali sečemo testo u 16
 jednakih delova i uvijamo kiflice od šireg ka užem delu.
Tako postupimo sa sva tri testa i sa filovima.
Nafilovane kiflice stavljamo u tepsiju obloženu pek
papirom i pečemo u zagrejanoj rerni na 180 °C 20 minuta.
Kiflice treba peći toliko kako bi ostale bele i prhke.Nakon
pečenja ih vadimo iz rerne,malo ohladimo i posipamo 
prah šećerom i vanil šećerom.
Ja sam pravila više filova jer mi je interesantnije.
Ne znam koji je lepši fil u tim kiflicama koje svojom
prhkošću i mirisom očaravaju.
Poreklo recepta :sa Coolinarike(Nena50)








                                                    Presek kiflice punjene rogačem
                                                         Presek kiflice punjene makom

                                      Presek kiflice punjene džemom od kajsija

5 коментара:

  1. Sta znaci pofurimo?
    Mislite kupimo zrno maka, mlevemo u avanu sa tuckom i stavimo u mleku? A koliko cekano?
    Kod naa moze samo da ae naci maka u obliku zrna, nema ove paste gotove.
    Joliko je 2dl ? 200ml?
    Mislim da je to previse da se pravi pasta od rogaca, danas sam dodala kasiku rogaca u 200 ml mleka i bilo tecno kao mleko, pretpostavljam da je iato ako stavim cetiri kasike...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pofuriti znači u ovom slučaju preliti rogač,mak ili orahe vrelim mlekom.Za rogač uvek treba više mleka nego za mak i orahe.Pozdrav!:)

      Избриши
  2. a koliko cekamo da upije mleko? a koliko mleka? 20ml?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa odmah čim prelijemo sa vrelim mlekom mešamo na ringli i
      zgušnjava se(1 minut).Ja sam na 130g rogača potrošila 2 dl mleka i bilo je gusto da sam čak razmišljala da li da još dodam mleka.Međutim nisam i dobro sam mazala na testo(baš je bio gust fil od rogača).Znači ako merite na kašike 2-3 kašike rogača prelijte najpre sa jednom kašikom vrelog mleka a ako je to gusto dodajte još jednu,dve :)

      Избриши
  3. Hvala puno, nisam nikad pravilanesto sa takvom filom, ni od maka ni od rogaca.

    ОдговориИзбриши