недеља, 15. јануар 2017.

Slatka pogača -pletenica


Potrebno:
*650g brašna T 400 meko,1 kockica svežeg kvasca,1 kašičica šećera,
3 dl mlakog mleka 1 dl vode,kašičica soli,3 kašike šećera
*125 g rastopljenog putera za namaz
*50g naribane čokolade
*50g suvog grožđa
*50g kristal šećera
*1 žumance za premaz
*prah šećer

Izrada:
U 2dl toplog mleka usitniti sveži kvasac i dodati kašičicu šećera.Ostaviti
da kvasac nadođe.U činiju u kojoj ćemo mesiti stavimo malo brašna,
žumanca i nadošli kvasac i izradimo malo varjačom.Dodamo ostalo mleko
i vodu ,so,šećer i još malo ulupamo varjačom ,pa dodajemo postepeno brašno.
Kad je masa malo gušća nastavljamo mesiti rukom,a postepeno  dodajemo
ostatak brašna.Kad smo umesili umereno meko testo,napravimo 3 jufke i na
brašnom posutoj podlozi ostavimo prekrivene krpom 1/2 sata da rastu.Nakon
toga razvijemo prvu jufku i premažemo sa 1/3  otopljenog putera,pa odozgo
 pospemo suvim grožđem.Umotamo u rolat i ostavimo sa strane.
drugu jufku isto tako razvijemo oklagijom,premažemo 1/3 otopljenog
putera i naribamo čokoladu za kuvanje,pa savijemo u rolat.Ostavimo sa
strane. Treću jufku isto razvijemo i namažemo sa ostatkom rastopljenog
putera pa pospemo kristal šećerom i savijemo u rolat.
Od rolata napravimo pletenicu koju savijemo u šerpu u kojoj ćemo peći.
Ja sam pekla u šerpi od 3 litra.Šerpu dobro namazati masnoćom i
posuti brašnom,pre nego stavimo upletenu pletenicu.Ostavimo 1 sat da
raste u šerpi na toplom mestu.Odozgo pre pečenja namažemo pogaču-
pletenicu žumancetom i pospemo kristal šećerom.Pečemo na 200°C 20 min
i još 25 minuta na 180°C da dobije lepu boju.Ako je potrebno
možemo pri kraju pečenja staviti i alu foliju da ne pregori.
Ispečen kolač izvadimo iz rerne i iz šerpe na tacnu i pospemo prah šećerom.
Sečemo malo kad se prohladi.U preseku imamo suvo grožđe,čokoladu i 
testo sa šećerom.
Ova slatka pogača-pletenica je divna uz tople napitke:čaj,bela kafa i sl.
Poreklo recepta:iz mamine sveske










Нема коментара:

Постави коментар