среда, 17. август 2016.

Oranž torta


Potrebno:
7 kora za rozen tortu
-za fil:2,5 dl mleka,250g kristal šećera,300g mlevenih oraha,
250g putera
za fondan:200g prah šećera,2 kašike vreče vode,1 kašika soka 
naranče,1 kašika soka limuna,1 kašičica oranž ekstrakta 
(jestiva boja)
Izrada:
U dublju činiju staviti mleko i šećer pa to staviti na ringlu da provri.Kad
provri dodati mlevene orahe i neka prokuva jedan minut.Skinuti sa ringle.
U toplu masu pomešati puter i pristupiti filovanju(red kora,red fila).
Poslednju koru ostaviti nenafilovanu jer ćemo preko nje sipati fondan.
Nafilovane kore staviti na ravnu dasku ili tacnu i pritisnuti nekom
većom knjigom.Sledeći dan napraviti fondan:
Umutimo 200g prah šećera sa vrelom vodom(viljuškom),dodamo limnov
 i narandžin sok.Kad smo to umutili sad dodamo malo oranž ekstrakta i
tako dobijamo lepu oranž boju,jer ne mora uvek da bude  rozen boja,

Ostavimo da se prosuši i sutradan sečemo u željene oblike.
Izuzetne kocke sa ukusom oraha i pomorandže u fondanu.
Poreklo recepta-starinski recept iz tetka Sekine sveske


                                                  Oranž se našla i među slavskim kolačima









Нема коментара:

Постави коментар