среда, 3. август 2016.

Salama




Potrebno:
1 šolja(2 dl) šećera,2 šolje mlevenih oraha,1 šolja rezanih oraha,
3 štangle čokolade,2 belanca,3 kapi ulja,kristal šećer za uvaljati salamu

Izrada:
Šećer,samlevene orahe,rezane orahe,narendanu čokoladu za kuvanje,belanca i
3 kapi ulja  stavimo u šerpu sa debljim dnom na ringlu.Mešamo na vatri
da se sve lepo isprži(drugim rečima pusti masnoću).Kad smo lepo izmešali
varjačom, tu masu istresemo  na dasku za mešenje i malo samo da se ohladi,
uvaljamo u oblik salame(valjka),pa onda uvaljamo u kristal šećer i zavijemo
u pek papir i ostavimo na hladno.
Sutradan sečemo pre služenja.

Ovo je za mene najbolja salama tzv.Bakina salama ,koja je bila neizostavna ua
slavama i slavljima u Slavoniji.

Poreklo recepta-starinski recept iz bakine sveske recepata i sećanje na nju ,
koja me je naučila voleti i praviti kolače








Нема коментара:

Постави коментар