четвртак, 25. август 2016.

Grčka musaka od patlidžana i krompira


Potrebno:
-za musaku:3 patlidžana,so,biber,5 krompira,6 kašika brašna,ulje za prženje,
200g fete,
-za preliv:4 jaja,1 pavlaka,1 dl kisele vode,na vrh noža praška
za pecivo,3 kašike brašna,1 dl mleka,1 paradajz,kašika seckanog
peršunovog lista, 2 prstohvata origana
Izrada:
Patlidžane oprati,odseći drške i seći na kolutove.Posoliti dobro i malo preliti
mlekom kako bi se rešili gorčine iz patlidžana.
Krompire sa korom oprati i staviti da se kuvaju.
Patlidžane koji su stajali u soli i mleku ocediti i samo  malo staviti pod vodu ,
pa u đevđir(cedilo).Kad su se ocedili ,umačemo ih sa jedne strane u brašno i
pržimo na ulju.Ostavljamo ih na papirnu salvetu da se upije višak masnoće.
Krompir kuvamo dok ne omekša ali ne da se raspukne.Kad ga izvadimo iz vode
skidamo koru i ostavimo da se prohladi.Sećemo ga na kolutove.
U okruglu tepsiju stavljamo malo ulja i četkicom celu tepsiju premažemo.
Počinjemo ređati materijal za musaku.Dno obložimo prženim  patlidžanima.
Na njih stavljamo kolutove kuvanog krompira,malo pospemo soli i bibera.
Dalje stavljamo 1/2 izribane fete,pa onda patlidžan,krompir,fetu .
Posebno umutimo jaja,pavlaku,brašno,prašak za pecivo,kiselu vodu,so,biber
i prelijemo preko cele mase u tepsiji.Odozgo stavljamo kolutove prženog
patlidžana,kolutove paradajza,seckani pršunov list i origano.
Stavljamo u rernu i pečemo na 200 °C 40 minuta,a na kraju pojačamo na
220 °C kako bi se odozgo lepo zapekao patlidžan i paradajz.
Služimo toplo, a lepo je i kad se ohladi,

Ova musaka je tako dobra.Uopšte joj ne treba meso.izuzetno  ukusna,nije
masna jer smo ocedili patlidžane,  a  kuvani krompir ako ima masnoće sve
upije.
Poreklo recepta-recept iz grčke kuhinje

 Slaganje u tepsiji













Нема коментара:

Постави коментар