уторак, 21. јул 2015.

Džem od malina i bresaka


Potrebno1800g bresaka,900 g malina,500g šećera ,1 kesica džem fixa(dodajem samo u ovaj džem da bude gušći, jer je zbog bresaka ređi a i pre se skuva)
Izrada:Breskve oprati i oguliti kožu(zrele breskve lako se gule),a ako su malo jače onda potpoiti u toplu vodu i brzo skinuti kožu nožićem.Očistiti od koštice i iseći na osmine.Ostaviti sa strane u jednoj činiji dok ne pripremimo maline.
Maline operemo pod malazom vode i ocedimo,pa u super secku začas samljemo(usitnimo).Stavimo na gušći đevđir ili cediljku veću i procedimo maline pritiskajući tučkom ili nekom okruglom kašikom da ostabe samo  trop od malina a proceđenu masu pomešamo sa breskvama.Posuti šećerom i dobro promešati pa  uzeti malo  soka 2 kašike i ostaviti u šolju u koju ćemo kasnije pomešati džem fix.Trop od malina ne bacati može da se napravi liker od malina,ali pošto ja pravim voćnu bolu(objavila sam recept onda dodajem taj trop u veliku teglu sa ostalim voćem).
Stavljamo šerpu sa breskvama,proceđenom masom malina i šećerom na ringlu.Neka kuva 20 minuta,malo skinemo penu i skinemo šerpu sa ringle.Ako se breskve nisu izjednačile u masi možemo sa štapnim mikserom da ih usitnimo ili gnječilicom za krompir.Kad smo dobili jednoličnu masu ,ponovo stavljamo na ringlu i kuvamo još 10 minuta,pa onda dodamo džem fix koji smo umutili u šolji sa sokom i dodamo masi  koju kuvamo.Još nekih 10-tak minuta kuvamo i džem je gotov.
Tegle smo zagrejali na 150°C i smanjimo na 70°C pa vadimo tegle i punimo džemom.Zatvaramo tegle opranim i osušenim poklopcima(zatvaračima)okrećemo svaku teglu naopako i držimo tako 5 minuta  u rerni,posle preokrenemo.isključimo rernu i neka se hlade do sutradan.
Džem je divnog ukusa ,boja lepa i lep je za kolače i palačinke,a također i namazan na hleb.
Poreklo recepta- iz moje sveske

Нема коментара:

Постави коментар