понедељак, 13. јул 2015.

Pekmez od kajsija




Potrebno:4 kg očišćenih  kajsija,1 kg šećera,
Izrada:
U veću šerpu stavimo vodu do polovine.Voda treba da vri i onda stavljamo žicu za pečenje pomfrita(ili najlon čarapu u koju stavljamo 5-6 kajsija,provlačimo kroz vodu koja vri držeći za krajeve).Ako radimo sa žicom nekoliko puta je pomeramo kako bi se kajsije u njoj i u vodi okretale (1 minut).Nakon toga podignemo žicu ili đevđir i stavljamo kajsije u određenu činiju i čistimo,tj sad se lako skida koža i čistimo od koštica.Tako uradimo svaki put dok ne dobijemo čiste mase 4 kg.Takve očišćene kajsije stavljamo u veću šerpu i posipamo sa 1 kg šećera.Varjačom promešamo nekoliko puta i ostavimo na hladno preko noći.Ujutro kuvamo pekmez ovu količinu na tri puta u plićoj šerpi jer je lakše skuvati i brže se zgusne.Kad skuvamo prvu količinu sipamo u čistu šerpu koju držimo na šporetu,zatim kuvamo drugu količinu do željene gustine i  sipamo u tu šerpu i na kraju treću koju kad skuvamo također sipamo u tu šerpu.Sad šerpu samo stavimo na toplu ringlu da bi smo sve promešali i stavljamo pekmez u čiste tegle zagrejane u rerni pre toga na 120°C.Isključimo rernu i stavljamo pune tegle u rernu .
One tako stoje u rerni dan ili dva da se dobro ohlade i da se uhvati korica na pekmezu.Onda vadimo iz rerne ohlađene i posipamo kašičicom alkohola odozgo po pekmezu i zatvaramo pekmez pergament papirom ili zatvaračima(poklopcima)koje smo također oprali,osušili i uronili u alkohol i dobro zatvorili tegle.
Poreklo recepta-recept iz sveske moje svekrve - starinski način pravljenja pekmeza od kajsija sa manje šećera i bez konzervansa,lep je kiselkast i pristaje za svaki kolač 



Нема коментара:

Постави коментар