Potrebno:
*2 veće škarpine,začini za ribu,
*2 šargarepe,5-6 šampinjona,nekoliko grančica brokolija,
2-3 crvena luka,3 čena belog luka,4 krompira
*300 g blitve,
*so,biber,1 dl maslinovog ulja,1,5 dl belog vina,1 kašika seckanog
peršunovog lista
Izrada:
Škarpinu očistiti od peraja,zatim zaseći ribu od kičme sa jedne
i sa druge strane kako bi bolje posolili i posuli začinom .
Tako usoljene i posute začinima ribe ostavimo oko pola sata .Za
to vreme priredimo povrće.Iseckamo crveni luk na listiće,šaragarepu
na kolutiće,šampinjone na listće,krompir na četvrtine pa ih još
prepolovimo,blitvu operemo i malo iseckamo pa dodamo beli luk.
Na pouljenu tepsiju stavimo ribu a okolo ih zašuškamo sa povrćem .
Prelijemo sve sa belim vinom,maslinovim uljem,posolimo i pospemo
biberom.Na kraju pospemo seckanim peršunovim lišćem.Stavimo peći
na 200°C 50 minuta.Kad je pečeno odozgo malo pospemo limunovim sokom,
pre posluženja.
Mogu reći da je škarpina veoma ukusna i na ovaj način pripremljena ,puno
je saftana i prožeta svim mirisima povrća i začina.
Poreklo recepta:iz sveske moje komšinice teta Teje(recept koji me seća na nju)
Danas dijetalno, ali ipak bogato! Pasulj bez mesa. Recept kako za amatere tako i za profesionalce,
ОдговориИзбришиhttps://youtu.be/PFjTywl-o44