понедељак, 7. мај 2018.

Žerbo torta




Potrebno:
 korice x 3
*5 belanaca,8 kašika šećera,10 kašika mlevenih oraha,
1 kašika brašna,1 kašika pšeničnog griza
I preliv
*300g kristal šećera,kockica margarina(40 g)
II preliv
*100g čokolade za kuvanje,5 kašika vode,kockica 
margarina(30g)
Fil:
*15 žumanaca.250g prah šećera,1 puter 250g (ili margarin)
III preliv
*100g crne čokolade,3 kašike ulja- preliv
Izrada:
Za svaku koricu ulupati belanca i dodavati postepeno šećer,
pa kad je ulupano  dodati brašno pomešano sa orasima i grizom.
Izmešati pažljivo sa varjačom.Donji deo kalupa za torte obložiti
pek papirom i sipati masu,pažljivo poravnati i peći u rerni koju
smo prethodno zagrejali na 200°C ali pečemo na 180°C od 20 do
25 minuta.Pečenu koricu izvadimo iz rerne i neka se hladi.Tako
ispečemo još dve korice.
Nakon pečenja,topimo kristal šećer u šerpi debljeg dna i dodamo
margarin.Mešamo stalno malom varjačom i kad se lepo stvorio
tečni karamel(srednja temperatura ringle) nanosimo kašikom na
svaku koricu odozgo.
Nakon toga topimo na lakšoj temperaturi čokoladu ,dodamo vodu 
i margarin pa kad se lepo izjednačilo mešajući,opet kašikom
prelivamo svaku koru preko već nanesenog karamela.
Dok se to malo hladi kuvamo fil na pari.Žumanca sa prah šećerom
mešamo varjačom na pari i kad se masa lepo zgusnula skidamo
sa pare i ostavljamo da se hladi.U ohlađeno dodajemo izrađen puter
i filujemo tortu.Fil raspodeljujemo na dve korice dok na treću ide
samo preliv od čokolade.Ostavimo da se torta nafilovana dobro
ohladi i pristpamo ukrašavanju(malo šlaga i seckanih oraha).
Ovu tortu treba uraditi najmanje dva dana ranije kako bi se karamel
otpustio i kako bi mogli ovu tortu lepo seći.

Veoma ukusna i lepa torta, karamel i gorka čokolada čine poseban
ukus,a blagi fil od žumanaca ,prah šećera i putera upotpunjuje još
lepši ukus.
Poreklo recepta:iz teta Teine sveske

Ispečena korica
Korica premazana karamelom                                           Korica premazana čokoladom                                                  






Нема коментара:

Постави коментар