Potrebno:
5kg paprika somborke,1 litar sirćeta,2,5 l vode,120g soli,
120g šećera,1 dl ulja.1 glavica belog luka,biber u zrnu
(15 komada),2 kašike seckanog peršunovog lista
Izrada:
Paprike oprati i očistiti od peteljki a veće preseći na pola,
zbog lakšeg slaganja u tegle.
Vodu ,sirće,so,šećer,ulje,biber u zrnu pomešati i staviti u dublju
šerpu .Zagrejati do vrenja i stavljati somborke samo na kratko
(1 mim) i vaditi šupljom kašikom u cediljku(đevđir).Poklopiti
i ostaviti da se ocede.Tečnost u kojoj su se kuvale paprike ostaviti
da se ohladi i dodati kašičicu vinobrana i promešati.
Ohlađene paprike stavljati u tegle.red paprika,pa pospemo
iseckanim belim lukom i seckanim peršunovim lišćem.
Poslagane paprike pritisnuti plastičnim rešetkicama i naliti
ohlađenom tečnošću.Poklopiti tanjirićima i neka tako ostane do
sutradan,pa videti ako su paprike upile tečnost još dosuti i
zatvoriti metalnim zatvaračima(poklopcima)neoštećenim.
Ovaj recept je za one koji vole malo ljutkaste paprike,jer
somborka upravo ima tu umerenu ljutinu.Ovako pripremljena
je aromatična i ukusna i paše uz sva jela.
Poreklo recepta: recept iz stare sveske"Zimnica na trpezi"
Нема коментара:
Постави коментар