петак, 16. јануар 2015.

Buhtle



Potrebno:1 kvasac,2dcl mleka,1 kašičica šećera,1/2 kašičice soli,1 jaje,1 žumance,3 kašike ulja,60g šećera,400g brašna Tip 400 meko,pekmez(najbolje  od šljiva).

Izrada:
U 2 dcl mlakog mleka umešati kvasac,dodati kašičicu šećera i malo soli i pustiti da kvasac naraste.
Posebno u jednoj činiji za mućenje dobro mikserom umutiti 1 celo jaje,1 žumance,3 kašike ulja i 60g šećera.U to dodati dignuti kvasac i zamesiti sa 400 g brašna.Testo dobro izraditi,staviti na toplo da se odmara 1 sat najmanje.
Kad testo naraste,stavimo ga na dasku za mešenje,koju smo posuli brašnom i oklagijom razviti testo 5 mm debljine u pravougaonik.Namazati malo testo uljem  sa četkicom .Seći na trake,pa onda te trake seći u pravougaonike.Na vrh jednog kraja trake staviti kašičicu pekmeza i saviti testo u formu buhtle.Tepsiju namazati samo uljem i slagati u nju buhtle.Ostaviti tepsiju na toplom da buhtle još malo narastu,a onda pred pečenje ih premazati žumancem.Staviti da se peku buhtle u zagrejanu rernu na180°C(40 do 50 minuta).Pred kraj 10 minuta staviti aluminijsku foliju da ne potamne previše odozgo.
Kad se buhtle ispeku,ostaviti da se malo prohlade,izvaditi iz tepsije,posuti prah šećerom izmešanim sa vanil šećerom.
Poreklo recepta-iz stare sveske moje mame
 

.

Нема коментара:

Постави коментар