среда, 8. новембар 2017.

Mašne sa makom


Potrebno:
*650g brašna T 400 meko,1/2 kockice kvasca,na vrh
noža praška za pecivo,100g šećera, 2 žumanca,1 jaje,
2 dl mleka,0,5 dl vode,1 kašičica soli,1 kašika šećera,
80g rastopljenog putera
*fil:280g mlevenog maka,140g šećera,1,5 dl mleka,
1 vanil šećer,izrendana korica limuna ili naranče,
prah šećer za posipanje
Izrada:
Mleko umlačiti i izmrviti kvasac pa dodati jednu kašiku
šećera.To promešati i neka kvasac naraste.
U činiju u kojoj ćemo mesiti stavljamo rastopljni puter,
žumanca,jaje,šećer i to izradimo varjačom.Nakon toga
dodamo mleko sa kvascem i mutimo varjačom sipajući
po malo brašno u koje smo pomešali so i prašak za pecivo,
posle zamesimo rukama lepo mekano testo i ostavimo na
toplo mesto da se odmara i raste 40 minuta.
Fil:Za to vreme stavimo mleko da provri i tako vrućim
mlekom prelijemo mak u koji smo pomešali šećer,vanil
 šećer i to lepo izmešamo.U malo prohlađeno dodamo
 izrendane korice limuna ili naranče.Ostavimo da se
 hladi fil.Testo koje je naraslo malo premesimo i
podelimo na 18 jufkica.
Na brašnom posutoj podlozi svaku jufkicu razvijemo
oklagijom u krug(15 cm),stavimo kašiku fila od maka i
uvijemo u palačinku ,a onda krajeve podvučemo ispod i
oštrim nožem ili makazama rasečemo sa obe strane testo
a sredinu 2cm ostavimo nerasečenu.Tako formirane leptire
stavljamo u tepsiju koju smo obložili pek papirom.Odozgo
svaki leptir premažemo izrađenim žumancem sa kašičicom
mleka.Pečemo u zagrejanoj rerni na 200 °C 15 minuta da
lepo porumene.Po želji posuti prah šećerom.
Poreklo recepta:recept sa Net-a(Turska)




                      








Нема коментара:

Постави коментар