четвртак, 30. новембар 2017.

Kenedi torta


Potrebno:
*I kora:8 jaja,100g šećera,180g mlevenih oraha,3 štangle
izrendane čokolade
*II kora:5 jaja,50g šećera,80g mlevenih oraha,100g seckanog
suvog voć(urme,smokve,suvo grožđe,kajsije),1 kašika brašna
*I preliv:2 dl mleka,2 kašike šećera,2 štangle čokolade
*II preliv:4 štangle čokolade,3 kašike šećera,3 kašike vode,
 parče putera(1 kašičica)
*I fil:7 žumanaca,7 kašika prah šećera,1 vanil šećer,250g 
putera
*II fil:7 belanaca, 180g šećera,200g seckanih oraha,2 kašike
prezli(hlebne mrvice)
*šlag ili slatka pavlaka
Izrada:
Najpre ćemo iseći dva pek papira u veličini modle za tortu.
Prvu koru pečemo u celo,pa je kad je pečena presečemo da
bi dobili dve kore.
I kora:Žumanca sa šećerom umutimo dodamo samlevene
orahe i izribanu čokoladu,pa kad smo sve promešali dodamo
posebno ulupana belanca.Samo što ćemo to promešati sa
 varjačom.Stavimo peći u modlu za tortu obloženu pek papirom
i u toplu rernu.Pečemo na 180 °C 35 minuta.Probamo pred kraj
čačkalicom da li je pečeno.Ako treba možete staviti pred kraj alu 
foliju da ne izgori korica.Kad je torta pečena ostavimo je malo u 
kalupu i potom izvadimo iz kalupa i neka se hladi.
II kora:Žumanca pomešamo sa šećerom i umutimo,pa dodamo 
mlevene orahe i drugo iseckano suvo voće koje imamo.Dodamo
brašno i kad smo to umutili dodamo ulupana belanca mešajući 
samo varjačom kako bi pomešali sa prethodnom masom.Stavimo
peći u modlu na pek papir i pečemo u zagrejanoj rerni na 180 °C
30 minuta,Probamo pred kraj čačkalicom da li je pečena kora.
Ostavimo da se ohladi.
I preliv :U mleku skuvamo šećer i čokoladu i ostavimo da se ohladi.
II preliv:Prokuvamo na vodi šećer i čokoladu ,pa na kraju dodamo
 puter.
I fil:Žumanca sa prah šećerom i vanil šećerom umutimo i kuvamo
 na pari,kad se fil ohladi dodamo umućen puter pa zajedno ga 
lagano izmešamo.
II fil:Ulupamo belanca sa šećerom na pari  i kad su dobro ulupana
dodamo seckane orahe pomešane sa hlebnim mrvicama.Ostavimo
da se ohladi.
Filovanje torte:
Prvu koru presečemo na dva dela i svaki deo prelivamo I prelivom
i drugu koru isto.Malo sačekamo da upije i premazujemo svaku koru
I filom.Nakon toga nanosimo ohlađeni drugi fil na donju i srednju
koru i stavljamo pažljivo gornju koru.Na gornju koru nanosimo malo
ohlađen II preliv.Kad se i to potpuno ohladi okolo nanosimo ulupanu
 slatku pavlaku ili šlag i ukrašavamo tortu .

Ovu tortu sam pravila za moj rođendan,malo je zahtevna ali svima
se jako svidela.Sočna je i veoma ukusna.
Poreklo recepta:recept iz Ljiljine sveske(sećanje na Ljilju Balotić)







Нема коментара:

Постави коментар