понедељак, 25. јул 2016.

Musaka od šampinjona


Potrebno:
1/2 kg šampinjona,1 kašika ulja,5 krompira,300g mešanog mlevenog mesa
(svinjsko i juneće).1 kašika ulja,1 glavica crnog luka 1 čen belog luka,so,biber,
1 kašika seckanog pešunovog lista,1 jaje,2 žumanca,1 kašika mleka
 ili pavlake,1 kašičica aleve paprike,1 kašika ulja,1 tikvica,1 paprika

Izrada:
Krompire ogulimo,operemo,posolimo vodu i stavimo da se skuvaju ali ne da se
prekuvaju.Moraju ostati čitavi,kako bi mogli lepo da režemo koluove za musaku.
Šampinjone operemo i isečemo na 4-5 listića ne pretanko.Izdinstamo ih na kratko
na ulju i dodamo iseckan čen belog luka,posolimo i dodamo bibera.Kad ukuva
voda sklonimo sa ringle i dodamo seckani peršunov list.
Na ulju izdinstamo sitno seckani crni luk i dodamo mešano mleveno meso,mešajući
varjačom i njega prodinstamo i kad je gotovo sipamo jedno jaje i kašiku pavlake i 1
malu kašičicu aleve paprike,so,biber ;pa kad promešamo na vatri gotovo je.U manjem
 tiganju ispečemo oguljenu i isečenu na kolutove tikvicu i papriku isečenu na štapiće.
Tepsiju srednje veličine namažemo uljem i slažemo  polovinu izdinstanih šampinjona,
na to slažemo isečen na kolutove kuvani krompir,koji malo posolimo.Na to slažemo
ispečenu tikvicu i papriku,sledeći sloj je mleveno meso.A gornji sloj su šampinjoni.
Stavimo da se peče 1/2 sata na 200°C.Pred kraj ulupamo 2 žumanca sa malo 
mleka ili pavlake i prelijemo preko musake, pa samo još 3-5 minuta zapečemo.
Kad je pečena vadimo iz rerne  i treba da se malo ohladi pre služenja.Služimo
 uz sezonsku salatu.

Poreklo recepta-ukusan recept za musaku,iz sveske moje svekrve Vidosave






4 коментара:

  1. vrlo zanimljivo! pravim prvom prilikom, imam jednu obožavateljku musaka kojoj će se ovo veoma svideti...

    ОдговориИзбриши
  2. I meni se dopada recept, samo ću šampinjone zameniti bukovačom jer su mi pristigle mnoge...Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš mi je darago da ti se sviđa a mogu se zbilja zameniti
      i drugim vrstama gljiva. :)

      Избриши