петак, 08. мај 2015.

Džem od jagoda




Potrebno:2 kg  zrelih jagoda,1300g šećera,1 limun
Izrada:
Jagode operemo pod mlazom vode i dobro ocedimo, isitnimo neke ako su veće ,pa stavimo u veću šerpu i pospemo šećerom .Tako neka odstoje 3 sata i onda počnemo kuvati.Kuvamo na srednjoj temperaturi,dodamo isečen limun i kuvamo do gustine meda.Sipamo gotov džem u oprane i vruće  zagrejane(120 °C) staklene tegle.Stavljamo u toplu rernu(1/2 sata a onda isključimo)  i neka ostanu tako do sutradan.Onda u svaku teglu sipamo po jednu malu kašičicu alkohola da pređe po gornjoj korici koja se stvorila na džemu i u alkohol umočimo svaki poklopac, pa onda dobro zatvaramo svaku teglu.Stavljamo na hladno i mračno mesto.
Poreklo recepta-iz stare mamine sveske
Na malom tanjiriću za probu



Нема коментара:

Постави коментар