понедељак, 6. април 2015.

Dan i noć



Potrebno:
-za testo:5 jaja,200g putera ili margarina,250g šećera,1dcl mleka,300g brašna,1/2 kesice praška za pecivo
-za fil:180g čokolade,140g šećera, 150g putera,9 kašika mleka,2 žumanca,100g mlevenih oraha

Izrada:Žumanca i  šećer umutiti,pa dodati mleko i brašno (pomešano sa praškom za pecivo)po malo muteći mikserom.Nakon toga podeliti ovu masu na pola.U jednu dodati 2 kašike kakaoa i umutiti ,a u drugu polovinu dodati 1/2 mase čvrsto umućenih belanaca.Staviti peći u veću tepsiju u koju smo prethodno stavili pek papir.Peći na 200°C 25 min.Kad je pečeno izvaditi iz tepsije sa pek papirom i ostaviti na ravnu površinu.Nakon toga pečemo drugi deo u koji smo umešali kakao i drugu polovinu umućenih belanaca.Pečemo isto na pek papiru na 200°C 25 min.To isto kad je pečeno izvadimo iz rerne i stavimo na ravnu površinu.
Kad se testo prohladilo skinemo pek papir i stavimo smeđe pečeno testo u tepsiju.
Fil:Čokoladu i šećer otopiti na pari,U mleko lagano umutiti žumanca i dodati u pretodnu masu ,pa dalje kuvati na pari.Pred kraj dodati puter i orahe i skinuti sa ringle.Zaliti još toplim kremom smeđe testo i staviti žuto testo ,lagano pritisnuti.Iseći trake od papira 1 cm širine i poslagati ukoso po kolaču kad se ohladi.Posuti sa sitnim šećerom,a posle toga trake premestiti na te bele posute šećerom,pa posuti kakao prahom.Nakon toga ukloniti trake sa kolača i vidmo da smo dobili lepe crno bele trake.Možemo kolač kad je dobro hladan seći u kocke i one su u preseku dekorativne kao i odozgo.
Poreklo recepta:iz mamine stare sveske


3 коментара: