среда, 8. април 2015.

Doboš torta




Potrebno:
-za jednu koru 2 jaja(manja),4 kašike šećera,3 kašike brašna,5 g istopljenog putera
Fil:8 jaja,180 g šećera,120g čokolade za kuvanje,120g čokolade mlečne,250g putera
Ja pravim ovu tortu od 8 kora.
Za gornju koru:(karamel)200 g šećera,mala kockica putera(3 grama)

Izrada:Potrebno je ulupati 2 belanca,dodati šećer i mutiti,pa dodati 1 po jedno žumance,mutiti,zatim dodati polako brašno i umutiti,pa istopljeni puter i to sve dobro umutiti mikserom.Na kraju dodati čvrsto  umućena belanca i pomešati sa varjačom.Peći na donjem delu pleha za torte ali pre toga staviti pek papir.Ustavari najbolje je iseći 8 šablona pek papira prema plehu,tako da imamo za svaki.Ukljućiti rernu na 200 °C i peći 8 minuta.Izvaditi iz rerene i ostaviti na pek papiru da se ohladi.Skinuti sa pek papira kad se ohladi.tako ispeći svih 8 kora.
Fil: Cela jaja i šećer mešati na pari i kad je masa malo postala zgusnuta dodati izlomljenu čokoladu i dalje kuvati do željene gustoće.Staviti da se ohladi i posle umešati puter u u tu kremu.
Filovati svaku koru (7 kora) dok na osmu najravniju stavljamo karamel.
Ja pravim ovaj karamel u tiganju manjem Delimano na srednjoj temperaturi otopim šećer,mešam malo sa drvenom varjačom i pred kraj kad je otopljeno dodam puter.Skidam sa vatre i sipam preko kore.Uzimam široki nož  i rastanjim po kori.Na ringli držim 2-3 noža da se greju,umačem u puter i sečem najpre na 1/2.pa onda još jednomna četvrtinu ,pa sa drugim nožem toplim umačem u puter i sečem da dobijem 16 delova. Kad se to ohladilo deo  po deo stavljam na 7 koru koju smo namazali filom.Kad je to poslagano pristupamo ukrašavanju okolo.Za to je potrebno ostaviti nešto fila kako bi mogli ukrasiti i okolo tortu.Ja sam je ukrasila i sa zlatnim sitnim perlicama kojhe su boje karamela.Tortu staviti na hladno 1 dan, a tek pred služenje u frižider.
Poreklo recepta-recept moje drage bivše komšinice teta Teje




Нема коментара:

Постави коментар