четвртак, 15. август 2019.

Pita bez kora sa tikvicama i sirom


Potrebno:
*3 tikvice,4 jaja ,1/2 kg sira,1/2 kisele pavlake,
so,biber,na vrh noža sode bikarbone,1 dl kisele vode,
3 kašike brašna,1 jaje,šaka susama
*ulje -za mazanje tepsije
Izrada:
Tikvice treba oprati i onda izribati.Ostaviti u cediljku da se ocede.
Posebno ulupati jaja i dodati u sir,pa izmešati.U to dodati oceđene
 izribane tikvice,pa to promešati.Posoliti,malo dodati bibera,brašna,
 pavlaku,sodu bikarbonu,kiselu vodu ,pa sve to dobro promešati.
Tepsiju namazati sa uljem i uliti masu,pa poravnati.
Ulupati jedno jaje i odozgo preliti masu,a onda posuti susamom.
Peći na 180 °C ½ sata,a onda još 20 minuta na 200°C da porumeni
 odozgo. Izvaditi iz rerne i malo prohladiti pa seći u kocke za
posluženje.
Već sam pravila i objavila neke pite bez kora,a ovu sam sada prvi
put pravila i mnogo se sviđa mojima,blaga je i ukusna(možemo je
praviti i za večeru,doručak i ručak).Uz tu pitu paše jogurt,kiselo 
mleko i sl.
Poreklo recepta:iz moje sveske




четвртак, 18. јул 2019.

Kiflice sa mileramom


Potrebno:
*1/2 kg brašna,1 manja šolja za belu kafu masti,4 žumanca,1/4 šolje
milerama,1/2 paklice  izdrobljenog svežeg kvasca,malo soli,
*fil:170g mlevenih oraha,2 kašike šećera,malo vrućeg mleka
Izrada:
Mast izradimo dobro,dodamo žumanca, mileram,so,izmrvljen kvasac i
u to dodajemo po malo brašna.U početku mešamo varjačom, a onda kad
je gušće zamesimo rukama.Testo treba biti umereno mekano.Masu podelimo
 na pet jednakih( jufki)loptica.Svaku lopticu razvijemo oklagijom i podelimo na
osam delova.Na svaki deo stavimo kašičicu skuvanih oraha sa šećerom i umotamo
kiflicu.Rernu zagrejemo  na 180°C.Kiflice stavljamo na tepsiju obloženu pek
papiromi pečemo na toj temperaturi oko 15-20 minuta.Ispečene kiflice uvijamo
u prah šećer i vanil šećer.

Već odavno imam ovaj stari  recept,ali evo tek sam ga sad isprobala.Šta reći ,
kiflice su predivne.Nisam uspela ni da snimim gotove kiflice na tacni,a one su nestale.

Poreklo recepta:stari recept iz baba Smiljine sveske




среда, 8. мај 2019.

Salata od govedine


Potrebno:
*1 goveđa rozbratna(oko 600g),3 do 4 šargarepe,2 korena peršuna,2 do 3 krompira
*2 do 3 sveža paradajza,3 kašike senfa,2 glavice crnog luka,biber,so,sirće,ulje,
1 majonez 150g,1/2 veze peršunovog lista
*za ukrašavanje: 4 do 5 kom čeri paradajza,2 rotkvice,malo seckanog lista peršuna
Izrada: 
Rozbratnu ćemo skuvati zajedno sa šargarepom i peršunom,pa ćemo od toga
imati još i lepu supu.
Krompir ćemo oprati i skuvati u ljusci.
Kad je rozbratna skuvana izvadimo iz tečnosti i ocedimo je kao i šargarepu i peršun.
Rozbratnu dok je topla(malo samo da se prohladi) prstima isitnimo(isčijemo)kao perje
kad se čije,tako da dobijemo tanka duguljasta vlakna od mesa.
Šargarepu i peršun  iseckamo na kockice.Krompir koji smo skuvali oljuštimo i isto
iseckamo na kockice.Luk očistimo i i presečemo na pola pa   iseckamo na tanke listiće.
To sve stavimo u jednu vanglu ili dublju činiju i lepo promešamo.Dodamo senf,biber,
so,sirće ,ulje,majonez i to sve izmešamo.So,biber,ulje i sirće dodajemo po ukusu kao
kad pravimo neku drugu salatu.Kad smo to izmešali dodajemo opran i iseckan na kockice
paradajz i iseckan peršun.Opet to promešamo i stavljamo u činiju u kojoj ćemo vršiti
posluženje.Odozgo nanesemo malo majoneza i poravnamo ,pa ukrasimo polovinama
čeri paradajza i sitnim kolutićima rotkvica.Stavimo na hladno do posluženja.

Ova salata ide lepo uz prasetinu,jagnjetinu i teletinu.Dugo je nisam pravila i mnogo
sam obradovala moje kad sam je sad napravila uz jagnjetinu.
Poreklo recepta:recept od moje kume Snežane