Potrebno;
*3 žumanca,šolja mleka2 dl,kesica instant kvasca,
1 kašika šećera,prstohvat soli,na vrh noža praška
za pecivo,1,5 dl masti,1/2 kg T 400 mekog brašna
*pekmeza po izboru(od šljiva,kajsija,višanja)
*prah šećer za posipanje,1 vanil šećer
Izrada:
Pomešamo brašno,instant kvasac,prašak za pecivo.
U činiju u kojoj ćemo mesiti izradimo mast,jaja i
dodamo mlako mleko.To mutimo varjačom, a zatim
po malo dodajemo brašno i kad smo umutili,na
brašnom posutoj podlozi još umesimo rukama malo
testo.Mora biti meko,ništa se ne lepi za podlogu jer ima
masnoću.Ostavimo 1/2 sata na toplom da malo nadođe.
Istresemo na podlogu ,malo premesimo i formiramo valjak,
pa otkidamo u veličini oraha testo,pa ga razvijemo i jednu
kašičicu pekmeza stavljamo na sredinu šireg dela i uvijamo
u kiflu.Tako savijene kifle,punjene pekmezom stavljamo u
tepsiju obloženu pek papirom i u zagrejanoj rerni pečemo na 180°C .
Pečene vadimo iz rerne i tepsije i uvaljamo u prah šećer
pomešan sa vanil šećerom.
Lepe su i tople i hladne.
Poreklo recepta:starinske brze kifle iz mamine sveske
Нема коментара:
Постави коментар