понедељак, 9. новембар 2015.

Palačinke zapečene u rerni


Potrebno.
-1/2 l mleka,2 jaja,1/2 kašičice soli,kašičica šećera,na vrh noža sode bikarbone,
300g brašna,1 dl gazirane vode,malo ulja za mazanje tiganja
-za fil-pekmez od kajsija,šljiva,šipka,sira i sl.,4 kašike milerama,4 kašike kristal 
šećera,2 kašičice cimeta
Izrada:
Umutiti jaja,so.šećer i sodu bikarbonu  i pomalo dodavati brašna i mleka .Možemo to
umutiti mikserom kako bi bili sigurni da nema grudvica.
U tiganj za palačinke sipamo malo ulja i dobro zagrejemo,pa na zagrejjano sipamo
smesu za palačinke toliko da tanko prekrijemo tiganj.Pečemo najpre na jednoj strani
pa onda na drugoj,prekrećemo nožem na drugu stranu.Danas imaju noževi ili špatule
od silikona kojima se najbolje prekrenu palačinke.Pečene palačike slažemo jednu na
drugu dok ne ispečemo.Kad smo ispekli sve,  svaku palačinku filujemo (po želji) sa
pekmezom ili sirom. Savijemo pa slažemo u namazanu tepsiju masnoćom i ređamo
 filovane palačinke.Kad smo ih poredali ,odozgo ih premažemo sa mileramom
 i pospemo cimetom u prahu i kristal šećerom.Stavljamo u zagrejanu rernu i zapečemo
na 200°C 15-20 minuta.Služimo tople ali dobre su i hladne.
Poreklo recepta-iz bakine sveske(sećaju me na detinjstvo i miris i ukus)






Нема коментара:

Постави коментар