Potrebno:
*1 veći grozd,33 kocke šećera,voda
*2 kašike prah šećera
*malo masti ili putera za mazanje pleha
*1-2 jabuke
*drveni štapići(čačkalice)
Izrada:
Grožđe najpre operemo,ocedimo i odvojimo bobice grožđa
od peteljki.
U šerpu(1 l) stavimo kocke šećera,nalijemo hladne vode toliko da
ogrezne(pokrije šećerne kocke).Stavimo šerpu na ringlu i kuvamo
sve dok šećer ne dobije lepu žutu boju.Ponekad promešamo malom
varjačom.Treba voditi računa da šećer ne pregori.
Dodamo grožđe,skinemo šerpu sa ringle i promešamo viljuškom kako
bi se uhvatio šećer na bobice.Vadimo brzo bobice na pleh koji smo
namazali masnoćom(puterom ili masti).Razmak praviti između bobica
da se ne slepe.Kad se ohlade svaku nabodemo čačkalicom i kao postolje
možemo uzeti jabuke,pa postaviti te lepe i ukusne bombone za
služenje.Odozgo posuti prah šećerom,kako bi bilo lepše.
Poreklo recepta:starinski recept iz mamine sveske(posno)
Нема коментара:
Постави коментар