Potrebno:
*600g brašna T 400 meko,25g svežeg kvasca,
2 dl mleka,1,5 dl vode,1 kašičica soli ,1 kašičica
šećera,1 kašika milerama,6 kašika ulja,1 jaje
*za premaz:150g putera
*1 žumance
*kašika mlevenih semenki bundeve,kašika semena
lana,kašika semena suncokreta,kašika susama
Izrada:
U vangli izmešati brašno sa soli.U manjoj činiji u
toplom mleku izmrviti sveži kvasac i dodati šećer.
Ostaviti da nadođe.
U vangli sa brašnom i soli,dodati ulje,kašiku milerama,
jaje, kvasac sa mlekom,i mlaku vodu pa umesiti meko
testo na brašnom posutoj podlozi .Ostaviti da naraste
(da se udupla).Kad je testo naraslo na brašnom posutoj
podlozi još malo izradimo testo i podelimo na šest jufki.
Neka se malo odmore jufke,pa ih onda jednu po jednu
razvijamo oklagijom u veličini plitkog tanjira.Svaku
premažemo sa puterom(podelimo ga na pet delova) i
stavljamo jednu na drugu.Kad stavimo gornju ne
premazujemo.Sad oklagijom rastanjimo to testo u
veličini okrugle tepsije ili u mom slučaju sam pekla u
kalupu za tortu(većem).Malo sam veće rastanjila
oklagijom i obručom od kalupa isekla dno za pogaču.
Krug koji je ostao isečen sam uvila u pletenicu i uvrnula
u krug(puž).
To sam ostavila sa strane.
Testo koje je ostalo isečeno u krug podeliti na 16 delova i
umotati svaki deo kao kifle ali obrnuto od većeg ka manjem.
Slagati u kalup koji smo premazali masnoćom i najpre
staviti u sredinu testo savijeno u krug(puž) a okolo ređati
savijene kifle.Ostaviti 15-tak minuta tako slaganu pogaču
da još raste(ja sam ostavila na suncu).Kad je lepo narasla
premažemo sa izrađenim žumancetom celu pogaču i
pospemo ovim semenkama u stilu suncokreta(u sredini crne
semenke) a okolo sve druge.Pečemo u zagrejanoj rerni na
200°C.Kad porumeni smanjiti na 170°C i pokriti folijom ako
treba.Peći oko 40 minuta.
Pečenu pogaču izvaditi iz rerne i malo ohladiti pa je izvaditi iz
kalupa.
Divno je testo,meko i lepo čak i sutradan je meko.
Poreklo recepta:iz mamine sveske
Нема коментара:
Постави коментар