Potrebno:
*1 kg kupina,1 kg šećera,2 dl vode
Izrada:
Kupine operemo pod mlazom vode i ocedimo .U
šerpu debljeg dna sipamo najpre 1/3 šećera pa
pola kupina,pa drugu trećinu šećera,pa drugu
polovinu kupina i na kraju zadnju trećinu šećera.
To sve prelijemo sa vodom i stavimo na ringlu.Samo
malo drvenom varjačom promešamo zbog šećera u
početku.Kad počne da vri smanjimo malo ringlu na
srednju temperaturu i samo tresemo šerpu,ne mešamo
više varjačom kako se ne bi raspale bobe kupine.
U početku ima pene ,pa je skidamo kašikom i dalje
ponekad protresemo šerpu,smanjimo da polako
vri.Ukupno ja kuvam oko 40 minuta.Kad je gotovo još
jednom protresemo šerpu i skinemo penu pa pokrijemo
celu šerpu sa slatkim vlažnom čistom kuhinjskom krpom.
Tako ostavimo do sutradan i onda sipamo u male teglice.
Od jedne mere dobiju se tri teglice predivnog slatkog.
Slatko je lepo i ne mora da se stavlja limun jer kupina
ima svoju kiselinu koja lepo paše u ovom slatkom.
Lako ga je pripremiti u odnosu na druge vrste slatkog.
Poreklo recepta:recept iz mamine sveske
Нема коментара:
Постави коментар