понедељак, 30. јануар 2017.

Kafene štangle






Potrebno:
-za testo:3 jaja,180g brašna T 400 meko,160g mlevenih
 badema,2 kašike meda,1 dl mleka,40g putera,1/2 praška
 za pecivo,1 kašika likera od badema(ili liker od kafe),
 1 vanil šećer
-za fil:100g prah šećera,3 kašičice mlevene kafe,1 slatka
pavlaka(2 dl)
-za preliv:180g šećera(kristal),1 kašika kuvane jake crne
 kafe,2 kašike pekmeza od kajsija,1 kašika likera od badema
-za ukras:1 štangla crne čokolade,1 štangla bele čokolade

Izrada:
Pomešamo suve sastojke(brašno,mlevene bademe,prašak za
pecivo )u jednoj činiji.U drugoj činiji otopimo med i puter u
 mleku na slaboj temperaturi.Dodamo pomešane suve sastojke
pa sve izmešamo, skinemo sa ringle i dodamo liker od badema
ili još bolje liker od kafe i vanil šećer.Sipamo u namazanu
tepsiju masnoćom i posutu brašnom pa stavljamo u zagrejanu
rernu 180°C i pečemo 15 minuta ,pa smanjimo i pečemo na 
160°C 30 minuta.Kad je ispečeno testo izvadimo iz rerne i
ohladimo ga.Presečemo na pola tako da možemo pristupiti 
filovanju.
Fil:umutimo slatku pavlaku sa prah šećerom i dodamo 
mlevenu kafu.Sve to kad umutimo ,stavljamo fil na donju 
koru i poklapamo drugom polovinom.
Preliv:na slaboj temperaturi istopimo pekmez od kajsija,
dodamo šećer,kafu i liker.Kad se sve otopilo prelivamo
preko kolača.Ostavimo da se stegne na hladnom i nakon
toga ukrašavamo sa otopljenom crnom i belom čokoladom.
Ohlađen kolač sečemo u štangle.

Božanstven ukus kafe,badema,likera čini ove štangle
predivnim.
Poreklo recepta:recept iz Nemačke kuhinje -Brigitte





Нема коментара:

Постави коментар