среда, 24. октобар 2018.

Švarcvald torta


Potrebno:
*9 jaja,200g šećera,1 kašika vode
20g naribane čokolade,100g mlevenog keksa,60g
naribanog badema,50g kakaoa,
*1/2 dl mleka,malo gustina,sok od višnje
*100g crne čokolade,100g mlečne čokolade,250 ml
slatke pavlake
*750 ml slatke pavlake
*1/2 kg višanja(bez koštica),1 dl trešnjevače ili
višnjevače
*za dekoraciju:
šlag,bela,crna,mlečna čokolada i višnje
Izrada:
Umutimo 8 žumanaca,1 jaje,šećer i kašiku vode.Kad
je to umućeno dodamo ribanog badema,mleveni keksa,
ribane čokolade i kakao.To dobro umutimo i u to dodamo
 umućena belanca,ali sad sve promešamo sa varjačom.
Sipamo u kalup za tortu(R =25 cm).Donji deo obložimo
pek papirom a okolo namažemo masnoćom i pospemo
 brašnom.Pečemo na 180°C 45 minuta.Probamo čačkalicom
da li je pečena  i ako ništa ne ostane znači pečena je i vadimo
je iz rerne.Ostavimo da se ohladi i okolo prođemo nožem pa
skinemo obruč od kalupa.Skinemo i tortu sa pek papira.
Sad kad je ohlađena presečemo je dva puta da dobijemo
tri kore.
Sad možemo filovati tortu:
*Mleko pomešamo sa gustinom,malo na blagoj temperaturi i
dodamo malo soka od višanja.
Sa tim premažemo I koru,II koru i treću koru.
*I fil:U slatku pavlaku zagrejanu do vrenja ubaciti iseckanu 
čokoladu i to promešati ali ne dozvoliti da provri.Ostaviti da
se ohladi i ulupati mikserom(kao šlag).
*II fil:Ulupati slatku pavlaku.
Prvu koru koja je premazana(mlekom sa gustinom i sokom 
od višanja) mažemo I filom(podeljen na tri dela),pa sada
slažemo 250g višanja koje smo malo potopili u višnjevaču i
ocedili.Na to premazujemo 1/2 ulupane pavlake.Zatim dolazi
druga kora i opet I fil,višnje pa drugi fil,pa treća kora,I fil i 
onda dobro ulupan šlag za ukrašavanje,a odozgo po šlagu posuti
rendanom belom ,crnom i mlečnom čokoladom i staviti za
ukras nešto malo višanja.

Ova divna torta je klasik nemačke torte koja je poznata širom 
sveta.Osvežavajuća i manje slatka od ostalih torti.
Ja sam je pravila mojoj svekrvi za 92 rođendan,predivna je
bila.
Poreklo recepta:recept od koleginice Maki




Нема коментара:

Постави коментар