петак, 22. јун 2018.

Kiselkasti sos od višanja


Potrebno:
200g očišćenih višanja od koštica,1 kašika brašna,
1 kašika masti ili ulja,prstohvat soli,na vrh 
kašičice šećera,voda 1-1,5 dl 
Izrada:
Na masnoći u činiji upržimo brašno mešajući varjačom.
Dodamo očišćene višnje i 1/2 dl vode i mešamo na malo
smanjenoj temperaturi.Kad su višnje omekšale izradimo
ih kroz presu za pire krompir ili štapnim mikserom.Opet
stavimo na ringlu i dolijemo još 1/2 dl vode da kuva.Mešamo
i kuvamo do željene gustine i dodajemo na kraju prstohvat soli
i na vrh kašičice šećera.Kuvan sos skidamo sa ringle i sipamo
u činije za sos  da se ohlade.Posle ih stavljamo u frižider da se
dobro ohlade.Služimo ovaj sos uz razne vrste mesa a najbolje
ide uz ćuretinu i jagnjetinu.

Odavno sam čula ovaj recept od moje svekrve a tek sad sam ga
napravila.Stalno sam mislila kakav je ovaj sos i evo konačno
sam ga skuvala.Neobičnog je ukusa ,ali je baš dobar uz pečeno
meso.
Poreklo recepta: stari recept iz sveske  moje svekrve








Нема коментара:

Постави коментар