четвртак, 8. јун 2017.

Džem od trešanja


Potrebno:
2 kg očišćenih trešanja,500g smeđeg šećera,
1 šipka vanilije,1 džem fix,sok od 1/2 limuna
Izrada:
Očišćene trešnje posuti sa šećerom i pustiti
nekoliko sati da se otopi šećer(mešati nekoliko
puta varjačom).Nakon tog vremena trešnje sipati
u šerpu debljeg dna i kuvati uz mešanje.
Kad su malo popustile trešnje,skinuti sa ringle i
izraditi štapnim mikserom da bi malo usitnili.
Vratiti na ringlu,dodati šipku vanlije i sok od limuna,
pa dalje kuvati na malo smanjenoj temperaturi.Oko
pola sata kuvati i pred kraj uzeti nekoliko kašika mase
u činijicu i dodati džem fix,izraditi kašikom i sipati u
šerpu u kojoj kuvamo džem.Mešati varjačom i kuvati
oko 5 minuta.Skinuti sa ringle i sipati u čiste tople
 tegle,zatvoriti poklopcima i okrenuti ih pa staviti u
toplu rernu da stoje desetak minuta,preokrenuti ih i
ostaviti u toploj isključenoj rerni do sutradan da se
ohladi.Tako ohlađene tegle sa džemom staviti na
tamno i hladnije mesto.

Ovaj džem sam pravila prvi put ove godine.Stalno
 čujem i čitam utiske žena koje su pravile ovaj džem
kako je lep.I zbilja je lep i ukusan.Limun mu daje
 kiselost a trešnja sa šećerom slast.Bez konzervansa.
Poreklo recepta:iz moje sveske






Нема коментара:

Постави коментар