четвртак, 17. новембар 2016.

Pirinčani kolačići


Potrebno:
250g pirinčanog brašna,80g kukuruznog brašna,150g sremskog sira,
1 jaje,1 žumance,0,5dl mleka,100g šećera,na vrh noža praška za pecivo,
1 vanil šećer,kašičica limunovog soka
-za posipanje prah šećer,1 belance,kašičica limunovog soka,3 kašike
prah šećera

 Izrada:
U jednoj činiji pomešamo pirinčano brašno,kukuruzno,prašak za pecivo i
vanil šećer.U drugoj činiji umutimo žumance,jaje,šećer,sremski sir,mleko,
limunov sok.Kad smo to umutili dodajemo po malo masu sa brašnom i
mutimo da dobijemo lepo  srednje meko testo.Ostavimo ga u frižider da
se ohladi 1 sat.Nakon toga razvijemo oklagijom i vadimo malom okruglom
modlom keksiće.Stavljamo na pek papir u tepsiju i zagrejanu rernu na
200 °C i pečemo  na 180 °C 10 -12 minuta.Vadimo keksiće iz rerne i 
iz tepsije ,ostavljamo ih da se malo prohlade,posipamo prah šećerom ili
 premazujemo sa belancetom koje smo umutili sa prah šećerom i 
limunovim sokom.
Kad se potpuno ohlade stavljamo ih u limenu kutiju za kolače.

Poreklo recepta:recepti od bezglutenskog brašna

Pirinčano brašno je odlično bezglutensko za izradu keksa ,kolača,testenine ,
a dodaje se i u hranu za bebe i decu.Ovo je upravo recept za sve one koji treba
da koriste proizvode od brašna bez glutena.






16 коментара:

  1. Dugo pratim vaše ideje preko grčkog bloga Grčka kuhinja putuje po Balkanu, uvek misim da su interesantne i htela sam da vam kažem :)Nisam ih probala ali vidim da razlikuju od ostalih i lepo izgledaju. Čestitam.
    P.S. ovo je veoma zanimljivo, nikad nisam videla nešto slično, nikad nisam probala koristiti brašno od pirinča, ovo testo deluje tako različit a rezultat na slici je lep.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala vam na lepim rečima.Trudim se da objavljujem starinske recepte ali ponekad volim da se upustim i u neke recepte iz drugih kuhinja.Kao ovaj,kad sam kupila pirinčano brašno rešila sam odmah da napravim ove kolačiće.Dobri su za sve one kojima smeta gluten.Interesantni su ,osetimo u kolaču mleveni pirinač i neobični su.Lepo idu uz čaj.. :)

      Избриши
  2. Super, ja volim pirinac a i caj, nemam problem sa glutenom ali meni prestavljaju izazov i dobar razlog da kupim brasno od pirinca.

    ОдговориИзбриши
  3. Evo me opet, zelela bih da pravim ove keksice:-) ali kad nema ni ulja ni putera kako ce biti keks, a recimo bice, onda zasto stavimo teato u frizideru kad ne cekamo da se ohladi neki puter u testo? :-) kako je to moguce da nema ulja ili putera, cak i kad pravim krekere ima kasiku ulja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zato što ima sremski sir koji je vlažan i lepo se mesi sa brašnom,tako da je uz jaje,žumance ,mleko lako zamesiti testo i mora da se ostavi da se ohladi kako bi lakše izvaljali testo na brašnom posutoj podlozi i vadili modlom kolačiće.Pozdrav! :)

      Избриши
    2. To su bezglutenska brasna i jednostavno bi se testo raspadalo. Ovo je slican recept kao i ''Heljdine vanilice''. Moram da kazem da sam se raspametila sa vanilicama i obozavam ih. Hvala za recept :). Jedva cekam da napravim i ovaj keks.

      Избриши
    3. Drago mi je da Vam se sviđa .Zbilja su lepe i obožavam ih.Pozdrav :)

      Избриши
  4. Ok onda, obavesticu vam kad budem ih pravila :-) hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sremski sir je mladi sveži kravlji sir.Kad pravite zavisi od njega da li ćete još morati dodati brašna ako je dobro oceđen manje brašna a ako nije više. :)

      Избриши
    2. Hvala puno na pomoc :) nisam Srpkinja nit iu Srbiji pa ne znam tačno ukus i teksturu sremskog sira ali sam videla slike, pretpostavljam da je vlažno i neslano, ima kod nas sir koji je neslano i vlažno, skoro kremasti ali nije kremasti, ono ću ja koristiti pa šta bude, nisam još pravila ali nameravam.

      Избриши
  5. pravim ih sada, u frižideru je testo... hajde da vidimo

    ОдговориИзбриши
  6. Napravila sam ih, ukus im je dobar i blag a testo ispalo vrlo dobro pre pečenja, nakon pečenja opet lepo izgledaju alu nešto mi nije u sasvim u redu, mislim da je to zbog kukuruznog brašna da tekstura je nekako kao pešak kad ih jedemo, mekani su ali nekako se oseća ovako mal okao pešak. Bilo bi bolje da nema kukuruznog brašna, bar tako ja mislim. Hvala na ideji. Koristiću brašno od pirinča da pravim još nešto.

    ОдговориИзбриши
  7. A sad razmisljam da nije zbog kukruznog brasna jer vec sam time napracila krekere, hleb i pite a tekstura bila normalna. Jel mozda ovaj osecaj kao pesak u usta zbog onog brasna od pirinca, da li i vama ispalo tako?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Od kukuruznog brašna nije,ako ste ga baš pravili od brašna ne od griz-kukuruznog.Više je zrnast od pirinčanog brašna.Međutim mojima u kući se baš sviđa taj zrnast ukus(mleveni pirinač).Posle kad se ohlade stavite u metalnu kuiju za kolače da se ne osuše previše.Pozdrav! :)

      Избриши
  8. U pravu ste, tek sam sad pravila neke jednostavnije samo sa takvom brašnom i sad znam da je to zbog toga. Prelepo ispale keksiće ali ja i moji ukućani ne možemo da ih jedemo. Šteta.

    ОдговориИзбриши
  9. Masa je postala previše tečna nakon što sam sipala mleko, gde mo pogrešili?

    ОдговориИзбриши