уторак, 8. септембар 2015.

Pekmez od vinogradarskih bresaka


Potrebno:4 kg očišćenih bresaka,500g šećera,sok od 2 limuna,2 vanil šećera

Izrada:
Breskve treba oljuštiti i očistiti od koštica.Najbolje ih je stavljati u vodu koja ključa 30 sekundi,pa onda pod hladnu vodu i lako ćemo oljuštiti kožu sa bresaka i posle izvaditi koštice.

Tako očišćene breskve stavljamo u veću šerpu u kojoj ćemo kuvati.Malo izgnječimo breskve rukom kako bi ih usitnili,dodamo šećer,vanil šećer i stavljamo na ringlu i počnemo sa kuvanjem.

 
Potrebno je stalno mešati varjačom i smanjiti ringlu(ja imam od 1-9,pa kuvam ovo na 5 ili 6 jačine ringle).
Kad se počne zgušnjavati dodamo sok od limuna  i dalje kuvamo uz mešanje.Kuvanje traje oko 70 minuta.
Kad je pekmez kuvan sipamo u čiste tegle koje smo zagrejali u rerni na 150°C i pune tegle stavljamo u rernu koju smo smanjili na 70°C još ostavimo 10-tak minuta i ugasimo rernu i neka tako stoji do sutradan.Treba da se ohlade i tek onda zatvaramo tegle,sipamo u svaku teglu kašičicu alkohola i poklopac(zatvarač) isto uranjamo u alkohol i zatvaramo tegle.Tako zatvorene tegle stavljamo na tamno i hladnije mesto.

Ovaj pekmez  je izuzetne arome i tako lepo miriše,a ukus je kiselkast .Pošto su ove godine breskve dosta slatke,može da se stavi i manje šećera.
Poreklo recepta- iz sveske moje sestre Nene iz NS uz neke moje  izmene

2 коментара:

  1. Kad bi ti znala koliko ja volim taj pekmez, jedino ga je moja baka pravila i uvek nam je donela po nekoliko tegli, inače te breskve nisam volela jer su imale mnogo dlačica, pa je baka uvek morala da ih ljušti da bih ih ja jela.Uživaj.

    ОдговориИзбриши