уторак, 6. фебруар 2018.

Žarbo ploške


Potrebno:
*Kore:400g brašna T 400 meko,1 kesica instant kvasca,
200g margarina ili putera,1 jaje,2 kašike šećera i
brašno za posipanje daske za mešenje
*Fil:200g mlevenih oraha,180g kristal šećera,1 kesica
vanil šećera,100 g pekmeza od kajsija,100g pekmeza
od višanja
*Glazura:3 kašike vode,3 kašike šećera,100g čokolade,
60g putera

Izrada:
Brašno pomešati sa instant kvascem.Dodati margarin(ili puter)
pa sve zajedno izmrviti i pomešati.U sredini napraviti udubljenje,
 pa staviti šećer,jaje i zamesiti meko testo.Razdeliti ga u tri jufke.
Ostaviti u frižider 1/2 sata.
Dok to stoji samleti orahe i izmešati ih sa šećerom i vanil šećerom.
Izvaditi testo iz frižidera i na pek papir staviti.Drugi pek papir stavite
 preko testa i oklagijom formirajte koru u veličini tepsije u kojoj ćemo
peći.Dno tepsije namazati masnoćom i preneti na donjem pek papiru
testo u tepsiju.Skinuti pek papir.Odozgo namazati pekmezom od
kajsija i naneti po pekmezu 1/2 količine mlevenih oraha sa šećerom
i vanil šećerom.Zatim uzeti testo i na isti način kao što smo razvili
prvu koru,razviti drugu.Staviti preko fila od oraha.Na tu koru nanesemo
pekmez od višanja,pa na to drugi deo fila od oraha.Odozgo naneti
treću koru koju smo razvili na isti način kao i prethodne.Odozgo
malo čačkalicom mestimično izbockati testo kako bi kora ostala
ravna.Peći u rerni na 180°C 25-30 minuta..Ispečen kolač izvaditi
iz rerne i ohlađen preliti glazurom od čokolade..
Glazura:vodu,šećer i čokoladu rastopiti na nižoj temperaturi(ne sme
da vri),izmešati da masa bude glatka,pa u vruću smesu umešati puter 
isečen na listiće.Kolač preliti još toplom glazurom.Ostaviti da se
ohladi i stegne glazura pa seći u ploške-štangle.

Ovaj recept je sličan Žarbo kockama koje sam već objavila ali ipak
se razlikuje.Ovde koristimo suvi kvasac,a za Žarbo kocke sveži.
Ovde koristimo dve vrste pekmeza dok za žarbo kocke jednu vrstu.
Ima još razlike u mešenju .Ove ploške se upravo zato razlikuju jer
je sipkav kolač.Seći tankim oštrim nožem.
Poreklo recepta:iz stare knjižice Podravkinih recepata




Нема коментара:

Постави коментар