Dobrodosli na moj blog!

Dragi čitaoci i prijatelji mog bloga Ringlica recepti! Na početku da vas sve pozdravim i upoznam sa sadržajem i idejom mog bloga. Odavno sam imala ovu ideju i prikupljam recepte dugo, ali tek sad sam u mogućnosti da ostvarim. Polako ću početi da objavljujem stare recepte iz moje sveske recepata kao i iz starih svesaka moje bake, mame, tetke, rođaka, ujne, svekrve, komšinica, prijateljica, itd., kao i recepata koji su mi se svideli i koje sam isprobala, ali uz navod autora recepta. Volela bih da mi se javite s komentarom o receptu, vaše mišljenje, predlog kao i da pošaljete neki vaš recept koji će biti interesantan da se isproba i objavi. Sve vas pozdravljam i hvala unapred :)

петак, 28. октобар 2016.

Šareni rolat


Potrebno:
3 lista oblandi(velike)
I   10 kašika šećera,10 kašika vode,10 kašika oraha,2 rebra
 čokolade
II  2 žumanca,6 kašika šećera,100 g putera,1 kašika soka limuna
III 2 belanca,200g šećera,sok od 1 limuna

Izrada:
I Oblandu pripremiti za uvijanje:pokvasiti kuhinjsku krpu i pokriti oblandu
da omekša.
Šećer,vodu ušpinovati i dodati mlevene orahe i čokoladu.Kad je masa postala
lepo gusta naneti je na oblandu koju smo pripremili.
II Pripremiti drugu oblandu isto kao prvu.
Fil za drugu oblandu:žumanca izradimo sa prah šećerom ,dodamo puter ,sok
od limuna i malo kuvamo na pari.Kad je kuvan fil nanosimo ga na pripremljenu
oblandu.
III Pripremiti treću oblandu isto kao prethodne.
Fil za treću oblandu:belanca sa šećerom lupamo na pari i dodamo sok od limuna.
Kad je šne kao za pusle, nanosimo ga na pipremljenu oblandu.
Na prvu oblandu sa filom stavljamo drugu oblandu sa filom,a na drugu stavljamo
treću oblandu sa filom i pažljivo uvijamo u rolat.Uvijen rolat još umotamo u pek
 papir ili alu foliju i ostavimo na hladno do sutra.Ohlađen i stegnut rolat sečemo
 na kolutove.
Poreklo recepta:recept iz svekrvine sveske(veoma ukusan i dekorativan rolat)




уторак, 25. октобар 2016.

Kiseli krastavci


Potrebno:
7,5 kg krastavaca,5 l vode,2 l alkoholnog sirćeta, 150g soli,200g šećera,
 struk mirođije(kopra),zrna slačice,vinobran

Izrada:
Preliv za krastavce ne kuvam.Uvek ovako pravim i odlični su.U veći
lonac pomešamo vodu ,sirće,šećer,so,vinobran.To povremeno mešamo
kako bi se otopio šećer,so i vinobran.
Krastavce dobro očistimo i operemo pa ih stavimo da se ocede.Kad su
oceđeni slažemo ih u tegle i zajedno sa njima po grančicu ili dve mirođije
koju smo prethodno oprali.Kad smo složili krastavce,u svaku teglu stavimo
po kašičicu slačice,pritisnemo plastičnim zatvaračima i sipamo tekućinu
preko njih.Poklopimo svaku teglu tanjirićem i ostavimo do sutradan da
krastavci upiju tekućinu,pa nalivamo još i zatvaramo poklopcima
(zatvaračima) i ostavljamo na tamno i hladnije mesto.

Ovako pravim godinama krastavce za zimu .
Poreklo recepta:odličan recept moje snahe Mare iz Erdevika







петак, 21. октобар 2016.

Namaz od šargarepe i bundeve


Potrebno:
5 šargarepa,1 kocka od 100g bundeve,2 čena belog luka,70g očišćenih
semenki suncokreta,30g semenki susama,3 kašike maslinovog ulja,1 kašika 
limunovog soka,1 kašika kapari,so,biber

Izrada:
Šargarepu očistiti i oprati,bundevu iseći kocku odgovarajuće veličine,
beli luk očistiti i to sve zajedno staviti u  alu foliju ,umotati i neka se peče
45 minuta na 200°C.Kad je pečeno  izvaditi iz rerne,skinuti foliju i staviti
u dublju činiju .Dodati semenke suncokreta,semenke susama,maslinovo ulje,
sok od limuna,kapari,so,biber.To usitniti štapnim mikserom ili super seckom.
Kad je masa postala izjednačena videti da li još treba soli i bibera (po ukusu).
Izrađenu masu stavimo u činiju za posluženje i ukrasimo sušenim paradajzom,
( ljutom papričicom) i pospemo semenkama susama.
Ohlađenu masu koristiti uz jelo ili jednostavno kao zdrav namaz na hleb za
doručak ili večeru.

Poreklo recepta-recept "Zdravi namazi"










уторак, 18. октобар 2016.

Lara kocke




Potrebno:
-testo:160g putera,140g šećera,160g mlevenih oraha,80g brašna,
3 belanca
-glazura:3 žumanca,110g prah šećera

Izrada:
Puter i šećer izraditi mikserom,dodati posle brašno i mlevene orahe.
Sve izraditi mikserom pa na kraju dodati dobro ulupan sneg od belanaca.
Sad promešati masu varjačom i sipati u namazanu tepsiju masnoćom i
brašnom posuti .Tepsija je srednje veličine.
U zagrejanu rernu na 200 °C staviti tepsiju sa testom i peći na 180 °C
25 min.Probati testo pred kraj čačkalicom.Kad je pečeno izvaditi iz
rerne i neka se malo ohladi.
Žumanca sa prah šećerom umutiti mikserom i preliti ravnomerno ceo
kolač.Staviti u blago toplu rernu da se osuši(oko 10 minuta).Ne treba
da se glazura presuši(jer će pucati kad budemo sekli kolač ).
Kad se glazura osušila ostavimo da se kolač ohladi.Sečemo na kocke
i serviramo za posluženje.

Izuzetno lep i ukusan kolač.
Poreklo recepta:recept od moje bratanice Ljiljane






недеља, 16. октобар 2016.

Pljeskavice od muškat bundeve


Potrebno:
400g izrendane muškat bundeve,150g izrendanog krompira,
so,biber,1 jaje,100g brašna,50g hlebnih mrvica(prezle),1 kašika 
seckanog peršunovog lista,ulje za prženje

Izrada:
Bumdevu muškat oguliti i izrendati.Krompir  isto oguliti ,oprati i
izrendati.Posoliti izrendano pa neka pusti vodu.Rukom malo
promešati izrendanu masu,pa iscediti i staviti u drugu činiju.
Dodati bibera,1 jaje,seckani peršun još soli ako treba i na kraju
brašno sa hlebnim mrvicama.Umesiti pljeskavice i malo ih okolo
 posuti brašnom i mrvicama.
Ulje sipati u tiganj i peći pljeskavice najpre na umerenoj temperaturi,
a onda pojačati da dobijemo i sa jedne i druge strane hrskavu koricu.
Ispečene pljeskavice stavljamo na kuhinjski papir da upije masnoću.

Prilog uz ove pljeskavice je grašak ,a na kraju uz servirano jelo
 dodati ljutenicu od šargarepe.
Ne moraju uvek da budu faširane šnicle ili neko drugo meso,mogu
da budu i ovakve pljeskavice od bundeve.Treba samo celu masu dobro
začiniti i uz to jelo dodati nešto pikantno ljuto ili kiselo.

Poreklo recepta:stari recept iz časopisa" Praktične žena"
                                                   Izrendana muškat bundeva
                                                          Izrendan krompir
                                                  Pljeskavice u brašnu i mrvicama
                                                      Zapečene pljeskavice
                                Servirane uz grašak i ljutenicu od šargarepe

петак, 14. октобар 2016.

Ljutenica

Ljutenica koju možete praviti tokom cele godine.Najčešće pravim ovu vrstu ljutenice
jer paše uz mnoga jela i daje im pikantnost(ljuto i kiselo).
                           Lako se napravi -nema dodataka niti vinobran niti konzervans.

                               Recept za ovu zdravu ljutenicu je objavljen 26,02,2015.

недеља, 09. октобар 2016.

Đak prosjak




Potrebno:
- testo:100g putera,140g šećera,4 jaja,200g brašna T 400 meko,
na vrh noža praška za pecivo,1 vanil šećer,100g(50g rezanih
oraha,50g mlevenog lešnika),šaka suvog grožđa
-preliv:60g čokolade za kuvanje,50g šećera,2 kašike vode,
putera u veličini oraha

Izrada:
Puter sa šećerom i vanil šećerom penasto umutiti mikserom,
dodati žumanca,pa dobro umutiti  i onda brašno sa praškom
za pecivo.Kad smo to umutili ,u posebnoj činiji ulupamo dobro
 belanca i pomešamo sa masom.Mešanje uradimo varjačom.U
to dodamo rezane orahe,mlevene lešnike i suvo grožđe.Promešamo
i sipamo u tepsiju(srednje veličine) koju smo namazali masnoćom
i posuli brašnom.Stavljamo u zagrejanu rernu na 200 °C
pa smanjimo odmah na 180 °C i pečemo 25minuta.
Ostavimo da se ohladi, posle prelijemo čokoladnom glazurom.
Sve sastojke za glazuru stavimo u malu šerpicu i na laganoj 
temperaturi uz stalno mešanje uradimo lepu masu za preliv.
Ohlađen kolač prelijemo ovom glazurom i kad se stegne sečemo
 na trouglove.

Jednostavan starinski kolač.Nije zahtevan i brzo ga napravimo.

Poreklo recepta:starinski recept iz mamnine sveske










понедељак, 03. октобар 2016.

Slani štapići sa kimom,lanom i susamom


Potrebno:
1/2 kg brašna T 400 meko,1 kesica praška za pecivo,50g susama,
30g lana,  kesica kima 8g,2dl ulja,2 dl belog vina,2 kašičice soli,malo
 sitnog bibera,1 jaje

Izrada:
Polovinu brašna pomešamo sa praškom za pecivo,dodamo so i malo
bibera,Odmah zatim dodamo vino i ulje i najpre varjačom mešamo i
dodajemo ostatak brašna.Pri kraju kad smo umesili lepo testo uz
dodavanje brašna ,semenka lana i kima sipamo u testo i još jednom
 peremesimo kako bi se lepo izjednačile u testu.Ostavimo malo da
odmara testo(oko 15 minuta).Nakon tog vremena razvijemo testo
oklagijom debljine 0,5 cm.Jaje u jednoj maloj ćasi malo umutimo i
namažemo četkicom po testu.Po tome pospemo seme susama.
Nakon toga nožem sečemo štapiće željene dužine.Treba da budu
uži kad ih sečemo jer narastu pa ne treba da budu široki(lepši su uži).
svaki štapić po malo uvijemo u spiralu i stavljamo na pek papir u
veliku tepsiju.Zagrevamo rernu na 220 °C, stavljamo tepsiju sa 
štapićima da se peku.Peku se upravo na toj jačoj temperaturi
18 minuta.Treba da dobiju lepu boju i da budu lepi i hrskavi.

Ovi štapići su  lepe grickalice .Lako i brzo ih je napraviti.
Poreklo recepta:iz mamine sveske