Dobrodosli na moj blog!

Dragi čitaoci i prijatelji mog bloga Ringlica recepti! Na početku da vas sve pozdravim i upoznam sa sadržajem i idejom mog bloga. Odavno sam imala ovu ideju i prikupljam recepte dugo, ali tek sad sam u mogućnosti da ostvarim. Polako ću početi da objavljujem stare recepte iz moje sveske recepata kao i iz starih svesaka moje bake, mame, tetke, rođaka, ujne, svekrve, komšinica, prijateljica, itd., kao i recepata koji su mi se svideli i koje sam isprobala, ali uz navod autora recepta. Volela bih da mi se javite s komentarom o receptu, vaše mišljenje, predlog kao i da pošaljete neki vaš recept koji će biti interesantan da se isproba i objavi. Sve vas pozdravljam i hvala unapred :)

петак, 27. мај 2016.

Pohovane punjene ćureće rolnice


Potrebno:
7-8 šnicli ćurećeg belog mesa,1 kuvani krompir,4 šampinjona veća,1 kiseli 
krastavčić,1 crvena pečena paprika,2 čena belog luka,2 kašike maslinovog
 ulja,so,biber,malo seckanog peršunovog lista
-ulje za prženje,hlebne mrvice,2 jaja,brašno

Izrada:
Od ćurećeg belog mesa treba iseći 7-8 šnicli.Blago ih izlupati čekićem,posoliti i
neka stoje dok ne pripremimo fil.
Pečenu papriku oljuštiti i očistiti od semena,pa iseći na kockice.Kuvani krompir
isto iseći na kockice.Posebno izdinstati sitno sečene šampinjone na ulju i dodati
iseckan beli luk.Posebno iseckati na kockice malo slanine ili šunke.Sve to pomešati,
posoliti i dodati bibera a na kraju dodati i malo seckanog peršunovog lista.
Na svaku šniclu staviti fila i zamotati u rolnicu pa čačkalicom zatvoriti uz duž šnicle.
U tiganju pripremiti masnoću.Posebno svaku rolnicu uvaljati u brašno,izlupana jaja
pa u hlebne mrvice.Tako pripremljene rolnice peći na vreloj masnoći  kratko,jer su
tanke i fil u njima je već pripremljen.Kad smo sve ispohovali ,možemo poslužiti
jako ukusne rolnice sa prilozima od krompira,šargarepe,barenog povrća i slično.

Ove rolnice su izuzetne za posluženje.Lepo izgledaju i jako su ukusne ,a relativno
brzo ih možemo napraviti.

Poreklo recepta-iz tetka Sekine sveske

                                                       Blago izlupane šnicle 
                                                                Fil
                                              Rolnice pripremljene za pohovanje

                                                 Ispohovane ćureće rolnice
Rolnice uz prilog

среда, 25. мај 2016.

Šareni pire


Potrebno:
1 kg krompira,3 šargarepe,300g obarene blitve,2 čena belog luka,
so,biber,50g putera,1 dl mleka
Izrada:
Krompir oljuštimo,operemo i isečemo, pa stavimo da se kuva u slanoj vodi.
Šargarepu očistimo,operemo i u posebnoj činiji skuvamo da postane mekana.
Blitvu obarimo i ostavimo da se ocedi.
Kad je sve kuvano,krompir ocediti i izraditi mikserom,uz dodatak toplog
mleka,i kockice putera.Izrađen krompir podelimo na tri dela.Jedan ostaje
beo a to je čisti krompir pire,u drugi pomešamo izrađenu šargarepu ,dodamo
so i biber.U treći deo dodamo izrađenu blitvu(najbolje štapnim mikserom) ,
pa je začinimo sa soli,biberom i seckanim belim lukom.
U činiju stavljamo po kašiku svakog pirea naizmenično,sve dok ne utrošimo
sva tri pirea. Ukrasimo sa seckanim mladim crnim lukom i kockicama cvekle.

Ovaj prilog je lep i dekorativan u činiji, a služimo ga uz pečenje,pohovano
 ili dinstano meso.
Poreklo recepta-iz moje sveske recepata







уторак, 24. мај 2016.

Suva pita


Potrebno:
1/2 kg tankih kora,400g mlevenih oraha,50g sitno seckanih oraha,
100g suvog grožđa,70g sitno seckanih suvih smokava,2 kašike
 milerama,1 žumance,130g kristal šećera, 1 kašika otopljenog putera,
ulje za premazivanje tepsije,nekoliko kašika prah šećera ,1 vanil šećer

Izrada:
Tepsiju namažemo uljem i stavimo koru presavijenu na pola , malo je
 premažemo sa mileramom,stavimo drugu koru,opet premažemo sa
 mileramom staviti nekoliko kašika mešavine(mleveni orasi,seckani,
orasi,seckane smokve ,suvo grožđe i kristal šećer).Sve tako dok se  ne
 utroše sve kore i slatka mešavina. Gornju koru presavijemo na pola i 
oštrim rebrastim nožem sečemo na kocke ili šire šnite.Odozgo malo 
premažemo otopljenim puterom. Pečemo u rerni na 200°C 10 minuta, 
a posle smanjimo na 180°C još 20 minuta.Kad je pečena izvadimo je iz
 rerne i pospemo prah šećerom pomešanim sa vanil šećerom.

Ova pita je za sve one koji vole suve kolače .Može dugo
 da stoji i jako je ukusna.

Poreklo recepta-iz stare sveske moje svekrve Vidosave




                                           Ova pita se našla i na tacni kolača za Vaskrs



понедељак, 23. мај 2016.

Bela pita


Potrebno:
-za kore:280g brašna,120g šećera,70g masti ili 100g margarina,na vrh 
noža praška za pecivo,1 jaje,2-3 kašike milerama,
-za fil:1/2 l mleka,3 kašike brašna,200g šećera u prahu,1 vanil šećer,
200g putera
-za posipanje-prah šećer ili glazura od čokolade

Izrada:
Umutimo mast sa šećerom,dodamo jaje ,mileram i brašno sa praškom za pecivo
pa zamesimo testo.Podelimo na  tri dela i razvaljamo oklagijom u veličini dna
 ali obrnute tepsije.Pečemo na umerenoj vatri 180 °C 10-tak minuta.Kore moraju
 biti bele,ne smeju da potamne.
Fil:Od pola litre mleka uzmemo u šolju malo mleka i umutimo brašno.
Ostalo mleko kuvamo sa šećerom ,dodamo vanil šećer pa u to dodati umućeno
 brašno sa mlekom.Mešati nekoliko minuta.Skinuti sa ringle ali i dalje mešati 
dok se ne ohladi.Kad se masa ohladila dodamo umućen puter i filujemo kore.
Gornju koru ne mažemo.Ostavimo do sutradan na hladnom..Posipamo prah
 šećerom ili glazurom od čokolade.Režemo na  kocke pre služenja.

Ova divna bela pita odiše mekoćom i mirisom.

Poreklo recepta:starinski recept  iz sveske moje snahe Mare iz Erdevika











недеља, 22. мај 2016.

Šaum od belanaca i malina






Potrebno:
4 belanca,1 prstohvat soli, 1/2 l malina,150g prah šećera,1/2 soka od limuna,
kašika mlevenog pečenog lešnika,par listića nane

Izrada:
Očistiti i oprati pod mlazom vode maline i ocediti.Ja sam pravila od malina iz
 zamrzivača,samo sam ih malo odledila.
Belanca sipamo u činiju u kojoj ćemo praviti šaum(penu) .Dodamo prstohvat soli i
mutimo mikserom.Kasnije dodajemo postepeno prah šećer i to dobro umutimo.
Kad je umućeno dodamo maline i mutimo sve zajedno.Na kraju dodamo i sok od 1/2
limuna.Kad smo sve umutili vidimo da je šaum lep gust i da su se maline mućenjem
stopile sa penom.
Sipamo u velike čaše ili dublje činijice,posipamo mlevenim lešnicima i ukrašavamo
 listovima nane ili matičnjaka.Stavljamo u frižider na hladno.

Ovaj šaum je osvežavajući.Može da se uradi sa različitim voćem:jagodama,
kajsijama,šumskim jagodama i dr.Nikad nije previše hladan pa ga uvek možemo
 dati deci.

Poreklo recepta:stari recept iz mamine sveske




субота, 21. мај 2016.

Jevrejski burek


Potrebno:
1 dobra kašika masti,3-4 jaja,250g podlivanog sira,šoljica za crnu kafu mleka,
kašičica soli,1/2 praška za pecivo,300g brašna,1 kašika kima

Izrada:
Kašiku masti umutimo varjačom,dodamo jaja i viljuškom izgnječen sir,soli ,
šoljicu mleka,prašak za pecivo i brašna po malo dodavati i mutiti varjačom.
Sipati u namašćenu tepsiju i gore posuti kimom.Peći u zagrejanoj rerni na 180 °C
30 minuta.Služiti sa jogurtom ili kiselim mlekom.

Jevrejski burek se za čas priredi a možemo ga poslužiti za doručak ili večeru.
Umesto sira može meso izdinstano sa lukom.

Poreklo recepta:iz nanine sveske





четвртак, 19. мај 2016.

Liker od zelenih oraha





Potrebno:
8 dl ljute rakije,15 malih zelenih oraha,400g žutog šećera,400g 
belog šećera,1 šipka vanilije

Izrada:
Zelene orahe očistiti nožićem i oprati.Pošto puštaju zelenu boju
staviti rukavice .Iseći ih na četvrtine ali ne do kraja.Najbolje je
 uzeti teglu od 2 ili 3 litre .Oprati je i staviti orahe,posuti šećerom
i jednim i drugim,pa onda staviti šipku vanilije i sve preliti rakijom.
Dobro zatvoriti i promućkati nekoliko puta teglu, staviti na mračno
 mesto 10 dana.Povremeno promućkati kako bi se šećer istopio i kako
bi se dobila zelena boja.Nakon tog vremena procediti tečnost na gustu
 cediljku i sipati liker u čiste flaše.Može se koristiti odmah.Pre upotrebe
 potrebno je rashladiti liker .Orahe možemo još jednom koristiti za
 liker samo što trebaju da stoje 20 dana.

Ovaj recept objavljujem jer je pravo vreme da  se napravi ovaj liker,
pošto su došli mladi orasi.Mladi orasi su bogati vitaminom C i jodom 
koji je potreban štitnoj žlezdi.Ako neko ne može sa alkoholom ,može 
spremiti mlade orahe sa medom.

Poreklo recepta-iz mamine sveske
Treba da stoji deset dana

среда, 18. мај 2016.

Slatko od šargarepe


Potrebno:
1kg šargarepe,1 kg šećera , 2 dl vode ,1 kašičica limuntusa,1 šipka 
vanilije ili malo ekstrakta od pomorandže

Izrada:
Treba odabrati  šargarepu izrazito narandžaste boje.Očistiti i oprati
 i iseći šargarepu na kolutove  oko1- 1,5 cm debljine.Stavimo je u šerpu ,
nalijemo vodu hladnu da ogrezne i kuvamo dok šargarepa ne omekša.
Ne treba da se prekuva.Ocedimo je od te vode u kojoj se kuvala i stavimo
 u hladnu vodu.Kad se skroz ohladila,ocedimo dobro šargarepu od ove
 vode u kojoj se hladila.
U drugoj šerpi u kojoj ćemo kuvati,pripremimo 800g šećera i 2 dl vode,
pa kad zavri  i kad se šećer otopi stavimo oceđenu šargarepu.Kuvamo 
 samo pet minuta i sklonimo sa ringle,pa ostavimo poklopljeno na hladno
 mesto 5 do 6 časova.Nakon tog vremena uzimamo šerpu sa ohlađenom
 šargarepom,stavljamo na ringlu i dodajemo još šećera oko 200g koje 
nam je ostalo.Kuvamo sve dok šargarepa ne dobije prozračan izgled,a
 sirup potrebnu gustinu(ja sam kuvala još 20 minuta).Kad je gusto
 dodamo kašičicu limuntusa i šipku vanilije.Ovo se kuva još samo pet
 minuta i sklanjamo sa ringle,pokrivamo čistom nakvašenom kuhinjskom
 krpom.Ostavimo do sutradan i sipamo u čiste teglice koje smo pripremili 
dan pre.Zatvaramo zatvaračima koje  uronimou alkohol i dobro zatvorimo 
svaku teglicu.

Slatko ima divnu narandžastu boju i osim što možemo služiti kao svako
slatko,njime se mogu veoma efektno ukrasiti i dekorisati razni kolači i torte.
Ovo slatko možete praviti tokom cele godine jer šargarepe ima stalno sa
pristupačnom cenom  i čim ga potrošite napravite novo.

Poreklo recepta-starinski recept iz mamine  sveske







уторак, 17. мај 2016.

Čipkasti rezanci





Recept za mešenje rezanaca objevljen 19.02.2016.,ali ovaj puta osim rezanaca,
drugačije sam sekla trake od testa .Makazama za ukrasno sečenje,možemo da dobijemo
čipkaste rezance,pločice,kvadratiće i slično.

Makaze za ukrasno sečenje


Čipkasti rezanci u junećoj supi

недеља, 15. мај 2016.

Pita od šargarepe sa višnjama





Potrebno:
-za testo:200g izrendane šargarepe,200g masti,1 mala kašičica sode bikarbone,
sok od 1/2 limuna,brašno 400g T400 meko
za fil:1/2 kg višanja,očišćenih od koštica i dobro oceđenih(ja sam koristila 
odleđene iz zamrzivača),2 kašike griza,samo 3 kašike šećera
-sitni šećer za posipanje,
-za ukrašavanje :ulupan šlag ,1 kašika soka od višanja i kuglice od šargarepe
uvaljane u kristal šećer
-malo prah šećera za posipanje
Izrada:
Višnje najpre očistiti od koštica i dobro ocediti.
Mast izraditi dobro i dodati očišćenu,opranu i izrendanu na sitno šargarepu.
Dodati soka od limuna,sodu bikarbonu i dodavati po malo brašna.Kad se više
 ne lepi za ruke na dasci za mešenje,na brašnom posutoj podlozi podeliti testo
na dva dela.Uzeti pek papir i na njemu razviti jednu polovinu testa u veličini
tepsije(22 x 32cm) i preneti sa papira u tepsiju koju ne moramo mazati jer je
testo dovoljno masno.Taj deo u tepsiji pospemo grizom pa onda rasporedimo
oceđene višnje.Po njima isto malo pospemo griza i šećera. Na to stavimo drugi
de testa koji smo na isti način razvaljali na pek papiru i preneli u tepsiju(prekrili
fil od višanja).Malo odozgo izbockati viljuškom i staviti peći u zagrejanu rernu
na 200 °C oko 30minuta.Kad je pečeno ostavimo da se ohladi i ukrasimo
 kuglicama od šargarepe,tako da na svaku kocku dođe jedna kuglica.A od
 ulupanog šlaga kojem smo dodali malo soka od višanja kako bi dobili lepu 
boju napravimo venčiće oko kuglica od šargarepe.

Primetili ste da nigde ne idu jaja pa i šećera malo ide,  Testo za ovaj kolač 
 koristila sam već kad sam pravila kiflice od šargarepe.(24.02.2016 objavljene)
Izuzetno su lepe i testo je predivno,njih sam punila kiselkastim pekmezom a
sad za ovu pitu sam probala da ne mažem pekmez nego da iskoristim višnje
koje su kisele i kojima treba da se doda malo šećera.Ukrasi na kolaču nam
 ustvari govore od čega je kolač.

Poreklo recepta-iz tetka Sekine sveske uz male moje izmene








петак, 13. мај 2016.

Paradajz punjen spanaćem


Potrebno:
4 paradajza,300g spanaća,2 čena belog luka ,1 manja glavica crnog luka,
1 kašika maslinovog ulja,1 veći krompir,so,biber,začina(bosiljak,majoran,
peršunov list,kašičica šećera,)1 kašika putera,seckani mladi luk za ukras

Izrada:
Operemo paradajz i odesečemo gornji deo kao poklopac.
Ostavimote poklopce sa strane,a izdubimo svaki paradajz i tu sredinu
stavimo u manju činiju sa kašikom putera da se malo prokuva i prodinsta.
Začinimo sa soli,biberom i nabrojanim začinima i dodamo kašičicu
šećera,pa ostavimo to da se hladi.
Oprani spanać,iseckamo i na mslinovom ulju izdinstamo crni luk sečen
 sitno na kockice i beli luk.Dodamo prokuvan krompir isečen na kockice i
sve zajedno malo prodinstamo,pa dodamo spanać,posolimo i sipamo bibera
pa dinstamo oko pet minuta.
Kad se malo prohladilo punimo svaki paradajz masom sa spanaćem,a onda
odozgo prelijemo izdinstanu sredinu paradajza i prekrijemo poklopcima.
Ukrasimo sa seckanim mladim lukom(perjem),Stavimo u dublju činiju za
 pečenje( sipamo kašiku ulja) i malo zapečemo u rerni da samo paradajz
smekša na 200°C 10-tak minuta.

Služimo toplo  kao glavno jelo ili ohlađeno uz neko meso(riba,piletina i sl.)a
količina paradajza zavisi za koliko osoba spremamo,pa prema tome i masa za
punjenje  se menja.

Poreklo recepta:još jedan divan recept iz NS iz tetka Sekine sveske


                                                            Izdubljen paradajz

Paradajz napunjen smesom spanać-krompir
Pradajz preliven izdinstanom sredinom od paradajza
Zapečen u rerni...