Dobrodosli na moj blog!

Dragi čitaoci i prijatelji mog bloga Ringlica recepti! Na početku da vas sve pozdravim i upoznam sa sadržajem i idejom mog bloga. Odavno sam imala ovu ideju i prikupljam recepte dugo, ali tek sad sam u mogućnosti da ostvarim. Polako ću početi da objavljujem stare recepte iz moje sveske recepata kao i iz starih svesaka moje bake, mame, tetke, rođaka, ujne, svekrve, komšinica, prijateljica, itd., kao i recepata koji su mi se svideli i koje sam isprobala, ali uz navod autora recepta. Volela bih da mi se javite s komentarom o receptu, vaše mišljenje, predlog kao i da pošaljete neki vaš recept koji će biti interesantan da se isproba i objavi. Sve vas pozdravljam i hvala unapred :)

среда, 30. март 2016.

Pita od kiselog kupusa


Potrebno:
12 tankih kora, 1,2 kg kiselog kupusa rezanog,1 dl ulja,
1 kašičica bibera,kašika aleve paprike, 2 jaja
1/2dl ulja za premazivanje kora

Izrada:
Kiseli kupus na ulju dinstamo dok ne porumeni.Dodamo biber i alevu papriku i
mešamo varjačom da ne prigori.Ne solimo jer je kupus slan.Kad se malo ohladi
 dodamo umućena jaja i sve promešamo dobro pa filujemo ovako:
Kore podelimo na 3 dela i dobijemo 4 kore u svakom delu.
U podmazan tepsiju stavljamo jednu po jednu koru i svaku premažemo sa malo
 ulja.Na četvrtu koru stavljamo pola smese  kupusa.Onda opet jednu po jednu
koru premazanu uljem,pa na četvrtu drugu polovinu smese.Na kraju opet jednu
 po jednu koru premažemo uljem ,gornju koru ne.Kad smo sve utrošili oštrim
 rebrastim nožem izrežemo na kocke pitu i svaku kocku odozgo premažemo
 sa malo putera i žumancem.
Stavimo pitu u rernu na 200°C i neka se dobro zapeče.(oko 30 min).
Možemo služiti i toplu i hladnu.

Napomena:
Ako želimo da bude posna pita,nećemo dodavati jaja u fil,niti u premaz 
puter i žumance ,nego samo premazati sa uljem.

Poreklo recepta-stari recept iz nanine sveske

                                     Kore, pa kupus ...kore ,kupus,kore
Složena pita i isečena na kocke

Pečena pita

недеља, 27. март 2016.

Musaka od pečenih paprika

Najlepša musaka...



Potrebno:
-12 većih pečenih paprika(sad iz zamrzivača),
-za fil-1 glavica crnog luka,1 kašika masti ili ulja,1/2 kg mešanog mlevenog 
mesa(junetina i svinjetina),2 čena belog luka,biber,so. 2 kašike seckanog
 peršunovog lista,kašičica aleve paprike,na vrh noža ljute aleve paprike,
2 šoljice za crnu kafu pirinča
-za pohovanje-2 jaja,so,brašno,hlebne mrvice i masnoća za pohovanje
-za preliv-3 jaja,1½  kisela pavlaka,1dl mleka,l dl pavlake za kuvanje,so,
biber
- 2 kašike susama za posipanje
Izrada:
Ovu musaku sam uradila sa pečenim paprikama iz zamrzivača.Potrebno ih je
 otkraviti,očistiti od semenki i kože.Malo ih posoliti i ostaviti da se ocede.Nakon
toga pripremimo sve kako bi ih ispohovali.Jaja ulupamo ,dodamo malo soli,
oceđene paprike stavimo u brašno,pa u jaja,pa u hlebne mrvice i u vruću masnoću
(mast ili ulje).Brzo su gotove jer samo da porumene i ostavimo ih sa strane,dok
ne napravimo fil.
Fil:Na masnoći ispržimo sitno seckanu glavicu crnog luka.Kad je staklast dodamo
 seckani beli luk i ubrzo mleveno meso.Mešamo varjačom da se još isprži meso i
 luk zajedno,dodamo soli,bibera,aleve paprike.Posebno u drugoj činiji skuvamo
 pirinač,ocedimo i pomešamo sa mlevenim mesom.Kad  smo sve izmešali ,dodamo
seckani peršunov list.
Nakon toga pripremimo tepsiju koju malo pouljimo i slažemo četiri paprike svom
 širinom da pokriju dno tepsije(veća tepsija).Na njih nanosimo pola fila,pa opet
 četiri paprike i drugu polovinu fila i na kraju ostale četiri paprike.Gornje paprike
 prelijemo prelivom od ulupanih jaja,pavlake,malo mleka i pavlake za kuvanje,
dodamo malo soli .Sve to prelijemo preko paprika i odozgo pospemo susamom
pa stavimo da se zapeče na 220 °C 15-20 minuta.
Služimo toplo uz salatu po izboru ali je i hladna lepa.

Pravim dosta musaka od svega ali definitivno je ovo jedna od najboljih i najukusnijih.
Poreklo recepta-iz sveske moje svekrve Vidosave

Redosled pripreme:
Pečene paprike oljuštene i oceđene
                                                         Uvaljane u brašno
pa u jaja
                                                                 u hlebne mrvice
ispohovane paprike
                                    Poređane u tepsiju red paprike ,red fila ,red paprike...
                                                                    Preliv


Zapečene




петак, 25. март 2016.

Proja zeljanica







Potrebno:
400g kukuruznog brašna( sa potočare),1 veća veza lišća zelja,250g sitnog sira,
3 jaja,kašičica soli,biber,1/2praška za pecivo ili 1/2 kašičice soda bikarbone,
2 dl mleka,1 dl kisele vode,1 dl ulja

Izrada:
Lišće zelja operemo i očistimo od srednje žile,tako da samo ostanu listovi.Ja sam
 imala desetak listova u vezi.Samo za čas obarimo zelje vrelom slanom vodom i
ostavimo da se ocedi.Kad se ocedilo i prohladilo iseckamo ga nožem i ostavimo
u posebnoj činiji.U činiji u kojoj pravimo proju zeljanicu umutimo najpre jaja ,
dodamo sitni sir,so,biber,ulje i kukuruzno brašno sa praškom za pecivo ili sodom
 bikarbonom.Kad to izmešamo gusto je ,pa dodajemo mleko i mešamo varjačom,
a onda na kraju dodamo kiselu vodu.Ne sme biti previše gusta masa ali ni retka
(znači mnogo gušće nego za palačinke).Tepsiju namažemo masnoćom i pospemo
 brašnom pa sipamo masu .Pečemo u zagrejanoj rerni na 200 °C 45 minuta,a pred
 kraj pojačamo na 220 °C da bi se lepo zapekla i porumenila.

Kad je pečena izvadimo je iz rerne ,neka se malo prohladi i isečemo na kriške,
(pošto sam pravila u okrugloj tepsiji).
Služimo uz jogurt,kefir ili kiselo mleko.

Poreklo recepta- stari recept iz mamine sveske

                                                  Veza zelja

Seckano zelje
                               Jaja,sir,seckano zelje,ulje,so,biber,brašno,mleko,kisela voda








среда, 23. март 2016.

Male palačinke sa šargarepom


Potrebno:
- Osnovna masa(1/2 l mleka,2 jaja,1/2 kašičice soli,kašičica šećera,na
 vrh noža sode bikarbone,300g brašna,1 dl gazirane vode,malo ulja za
 mazanje tiganja)

-1/3 mase od koje pravimo  obične palačinke,3 kašike raženog brašna,
1 rendana šargarepa na sitno,prstohvat soli,vode po potrebi
Fil:
-za slatke razne vrste džemova i pekmeza
 -za slane-100g sremskog sira,1/2 pavlake i 1/2 ribanog
 svežeg krastavca
Izrada:
Od osnovne mase za palačinke koje radimo obično,odvojiti 1/3 u posebnu
 činiju i dodati raženog brašna,dobro izmešati.izrendati veću šargarepu i dodati
 u tu masu.Ako je gusta doliti još malo vode.Ova masa treba da je gušća od
 osnovne mase za palačnke.
U vrući tiganj sipati sa manjom kutlačom tako da dobijemo tri male palačinke
kod svakog  pečenja.Lako ih je okrenuti na drugu stranu i kad su pečene
 stavljamo ih na poseban tanjir i urolamo u male palačinke.Nakon pečenja
ovih malih palačinki ,možemo nastaviti peći od osnovne mase obične palačinke .
Kad završimo sa pečenjem filujemo svaku palačinku sa filom od sira koji smo
 izmešali sa pavlakom i rendanim krastavcem.Šargarepa im je dala posebnu boju .
A obične sa džemovima i pekmezom po izboru.
Dakle,imamo i slane i slatke.

Ove divne male slane palačinke su ukusne a lepu boju imaju upravo od šargarepe.
Poreklo recepta-iz moje sveske recepata




Levo- palačinke sa šargarepom          desno-obićne




уторак, 22. март 2016.

Pirinač-proso -pirinač POSNO





Potrebno:
šoljica za crnu kafu crvenog pirinča,2 šoljice prosa,2 šoljice integralnog
 pirinča,so,biber,2 šargarepe,2 čena belog luka,kašičca seckanog 
peršunovog lista
-salata-dinstani kiseli kupus sa alevom paprikom(može i 1/2 kašičice ljute
 aleve paprike)

Izrada:
Svaku vrstu posebno kuvati,kad omekša procediti i začiniti sa biberom i soli.
Proso dobro isprati pod mlazom vode da ne bude gorko.
Sa integralnim pirinčem sam kuvala šargarepu .Posebno iseckati kuvanu
šargarepu i na maslinovom ulju je malo izdinstati,pa dodati iseckan beli luk
 i kašičicu jabukovog sirćeta.Posoliti i biberom posuti pa preliti svaku vrstu
skuvanog pirinča i prosai na kraju seckanim peršunovim listom.
Uz ovo jelo ide kao salata dinstani kiseli kupus na ulju,začinjen sa alevom
paprikom.

Ovo je posni recept od pirinča(integralni,crveni i žuti proso),lep i zdrav obrok.

Poreklo recepta-iz moje sveske-Posni recepti




понедељак, 21. март 2016.

Pileći gulaš





Potrebno:
-piletina:2 bataka,2 karabataka ,1 leđa,2 krila,trtica,1/2 belog pilećeg
3 glavice crnog luka,2 kašike ulja ili 1 kašika masti,1 kašičica aleve
 paprike,2 manje šargarepe,so,biber,na vrh kašičice ljute aleve paprike,
1 kašičica brašna,1 kašika seckanog peršunovog lista

Izrada:
U dubljoj šerpi na masnoći upržimo crni luk isečen na sitno i kad postane
staklast dodamo iseckanu šargarepu i malo je prodinstamo,a ubrzo zatim
 dodamo meso i nalijemo vodu u šerpu da ogrezne.Kuvamo uz povremeno
 mešanje,pa dodamo biber,so,alevu papriku (slatku i ljutu).Poklopljeno
dinstamo i kad meso omekša gotovo je.Samo u malo vode razmutimo brašno
 i zalijemo da proključa pa na kraju pospemo seckanim peršunovim listom.

Serviramo uz domaće šire rezance koje skuvamo u slanoj vodi.
Od salate sad u proleće ide zelena salata i mladi luk.

Poreklo recepta-iz nanine sveske

,


петак, 18. март 2016.

Male štanglice sa suvim grožđem


Potrebno:
275 g brašna T 400 meko,1/2kfene kašičice sode bikarbone,,1 kašika kakaoa,
1 kašika rendanu čokolade,60g šećera,125g suvog grožđa,125g svežeg soka 
od pomorandže,1/2dl mleka,1/2 dl vode,puter za mazanje tepsije

Izrada:
 Tepsiju  u kojoj pečemo ovaj kolač premažemo samo puterom .
U jednu dublju činiju prosejemo brašno,dodamo kakao,rendanu čokoladu,sodu
bikarbonu pa sve dobro izmešamo.
U drugoj činiji malo zagrejemo sirup od pomorandže,šećer,pa dodamo mleko i
vodu.temperatura zagrevvanja je toliko, da možemo prst zadržati u toj smesi,pa
 odmah skidamo sa ringle. U tu mlaku tečnost dodajemo promešane suve
sastojke ,mešajući varjačom da dobijemo homogenu smesu u koju na kraju
dodamo suvo grožđe.
Razlijemo masu u podmazanu tepsiju ,izravnamo i stavimo u zagrejanu rernu na
 180 °C i pečemo na 160 °C 1 sat(bolje reći sušimo masu).Ispečen kolač
 ohladimo, i isečemo na male štanglice.

Ove suve starinske kolače serviramo uz čaj ili mleko.

Poreklo recepta: starinski kolač iz nanine sveske





уторак, 15. март 2016.

Gusta čorba od prosa -posno


Potrebno:
2 kašike maslinovog ulja,1 glavica crnog luka,100g prosa,2 šargarepe,1/2korena
 peršuna,2-3 cvetića brokolija,2-3 cvetića karfiola,1 kašika seckanog peršunovog 
lista,so,biber,prstohvat origana

Izrada:
Najpre stavimo proso u vodu i operemo,a posle u cediljku i pustimo mlaz toplije vode
kako bi isprali gorčinu.Tako ostavimo da se ocedi i pripremamo dalje osnovu za čorbu.
Na maslinovom ulju propržimo sitno iseckan crni luk,pa dodamo 1,8 l vode i oprano i
 oćišćeno povrće.Dodamo so i biber ,poklopimo i neka se kuva dok ne omekša povrće.
Kad je skuvano povrće dodamo oceđen i ispran proso i neka se kuva koji minut.
Kuvanjem proso nabubri pa je porebno malo varjačom izmešati.
Procedimo u drugu činiju i povrće koje nam je ostalo u cediljki izradimo štapnim
mikserom i usitnimo,pa tako izjednačenu masu stavljamo po malo u činjiu u kojoj
 je tečnost od kuvanja.
Ponovo stavimo na ringlu i neka zakuva uz mešanje varjačom,pa dodamo seckani
 peršunov list i prstohvat origana.
Proso namočen u vodi
Proso ispran i oceđen
                              Kuvano povrće koje usitnimo štapnim mikserom za gustu čorbu



Ova čorba treba da se pravi upravo pre služenja ručka jer ne treba da stoji ,pošto
 će se zgusnuti više nego što treba.Ona je već sama po sebi gusta od žitarice -prosa.
Kad pravimo proso kupujemo proso za ljudsku ishranu,pošto ima i za ptice
(sa ljuskicom).Proso je dosta jeftina žitarica i pristupačna svima .
Ako nećemo da pravimo gustu čorbu ,možemo da dodamo samo isprani proso 
umesto rezanaca i pirinča.

Proso je zaboravljena žitarica,izgledom slična kukuruzu .
Proso je visoko hranjiva, bezglutenska hrana.  
Konzumacijom prosa pomažemo radu creva
Sadrži minerale poput fosfora, magnezijuma, gvožđa ,silicijuma, 
kalijuma i sl. 

Poreklo recepta-posni recepti "Zdravi recepti"

субота, 12. март 2016.

Marinske štangle


Potrebno:
-za koru:6 belanaca,200g kristal šećera,200g mlevenih oraha,1/2 praška za pecivo
-za premaz kore-džem od malina ili umesto džema koristiti smrznute maline(malo
 prokuvamo sa 1 kašičicom šećera i ispasiramo) pa premažemo preko ispečenog
 hladnog testa
-za fil:6 žumanaca,150g prah šećera,150g putera
-2 rebra čokolade za kuvanje
Izrada:
Za koru umutimo belanca,dodamo po malo šećer i dalje mutimo.Na kraju umešamo
 varjačom polagano orahe pomešane sa praškom za pecivo.To sipamo u tepsiju
srednje veličine namazanu masnoćom i posutu brašnom.Rernu zagrejemo na 200 °C
 i pečemo 20 minuta pa posle smanjimo na 150 °C 10 minuta.Probamo 
čačkalicom testo ako ništa ne ostaje pečeno je.
Kad je kora pečena ostavimo u tepsiji da se ohladi.Ja sam pomešala dve kašike
 džema od malina i dodala malo prokuvanih smrznutih malina sa šećerom,pa sam
 s tim premazala koricu tankim slojem kad se ohladila kora.
Fil:
Kuvamo na pari žumanca sa šećerom pa kad je dobro gusta masa ostavimo da se 
ohladi.U hladno dodamo 150g putera i namažemo kolač preko premaza od malina.
Gore izrendamo 2 rebra na sitno čokolade i  neka se dobro ohladi.Sečemo u štangle i
 ukrasimo svaku štanglu sa kašičicom premaza od malina.

U ovom kolaču se prožimaju slatkoća fila i kiselkasti ukus malina.Izuzetno je
 dekorativan kolač koji sečemo u štangle .

Poreklo recepta:Recept od koleginice s posla Mire(Mirke)





четвртак, 10. март 2016.

Čaj od đumbira



Potrebno:
4 kašičice izribanog đumbira,8 dl vode,nekoliko listova nane

Izrada:
Obično kupimo jedan koren đumbira koji nam može duže stajati u frižideru.
Očistimo jedan deo đumbira 2-3cm i izrendamo pa u kipuću vodu stavimo i neka
 kuva oko 2 minuta.Treba da odstoji 10-tak minuta ,pa ga onda procedimo.Pijemo
ga bez šećera jer je mnogo delotvorniji.Možemo u kuvanje čaja dodati i po koji
 rasečeni suvi šipak ali i ne mora jer je on dovoljno aromatičan ali možemo dodati
i koji listić sveže nane.


Čaj od đumbira:
- čisti organizam od toksina,
-vraća vitalnost organizmu,
-jača imunitet i prevencija prehlade,
-antioksidans,smanjuje holesterol
-pozitivno deluje na zglobove,protiv artritisa

Poreklo recepta-znamo da je đumbir tropska začinska biljka,dosta je zastupljena
 i u kuhinji istočne  Azije, a kod nas je sve češća u kuvanju osvežavajućih i lekovitih 
čajeva i jela