петак, 01. април 2016.

Biskvit torta sa vodom


Potrebno:
-za koru-5 jaja,5 kašika vode,11 kašika šećera u prahu,11 kašika oštrog
 brašna,kašičica praška za pecivo,6 kašika samlevenih oraha
za fil:
-sneg:5 belanaca,8 kašika prah šećera
-preliv:5 žumanaca,8 kašika prah šećera,2 kašike oštrog brašna,
1/2 l mleka,1 kašičica vanil šećera
-za ukras-čokolada izrendana na sitno,topljena za šare,sulc iz slatkog 
od jagoda ili sveže voće po želji

Izrada:
Od belanaca sa prstohvatom soli ulupamo čvrst sneg i dodajemo po jedno
žumance,jednu kašiku vode,1 kašiku šećera.Mutimo tako da dodajemo sve dok
 ne utrošimo pet žumanaca,pet kašika  vode i pet kašika šećera.Nakon toga dodamo
 ostatak šećera,promešamo  mikserom smanjena brzina na II i dodamo na kraju
brašno pomešano sa praškom za pecivo i mlevenim orasima.To sve promešamo
mikserom  I brzina(najmanja).Sipamo u kalup za tortu koji smo namazali masnoćom
 i posuli brašnom.PZagrejemo rernu na 200 ° C a pečemo na 180 ° C 25 minuta.
Kad je pečen biskvit ostavimo da se ohladi.


Ohlađen sečemo oštrim nožem na 16 delova.

Nakon toga ulupamo čvrsti sneg od 5 belanaca i 8 kašika prah šećera .Taj čvrsti
sneg nanosimo između svakog parčeta torte i nakraju okolo i preko,tako da je
 namazana čitava torta belim snegom.



Posle toga kuvamo preliv:Umutimo žumanca sa šećerom,,vanil šećerom,dodamo
oštro brašno i dobro promešamo pa nalijemo kipućim mlekom i kuvamo na pari ili
 na slaboj temperaturi na ringli.Kad se zgusne(kao kad kuvamo puding) skinemo sa
ringle i tek nešto ohlađen(par minuta) preliv prelijemo preko cele torte.
Ostavimo na hladno(u frižider) da se torta ohladi pristupimo ukrašavanju torte.


Sredinu prelijemo sulcom iz slatkog kojeg imate(ja sam prelila sulcom od jagoda,a
okolo ukrasila rendanom čokoladom i topljenom.Ukrašavanje može da se uradi i sa
 svežim voćem .Držati na hladnom.


Poreklo recepta-starinski recept iz mamine sveske(ova torta me seća na detinjstvo,nekada
su naše majke često pravile baš ovu tortu)
Torta je sočna i treba da se dobro ohladi pre služenja.

Нема коментара:

Постави коментар