петак, 31. јул 2015.

Starinski sitni keksići


Potrebno:
-za testo-2 jaja,2 čaše(2dcl) šećera,2 čaše ulja,5 čaša brašna,1 prašak za pecivo
-pekmez od kajsija 
-za ukrašavanje kolačića100g čokolade,1 kašika ulja,50g kokosa
 Izrada:
Jaja umutiti sa šećerom,pa dodati ulje i još dobro umutiti.Posle toga dodati postepeno brašno sa praškom za pecivo.Umesiti i na brašnom posutoj dasci za mešenje,razviti oklagijom testo tanje.Okruglim kalupom vaditi kolutiće i šaru napraviti viljuškom s jedne strane.Ređati u tepsiju koju smo obložili pek papirom.Peći na 200 °C 10 minuta.Kad smo sve ispekli , mažemo keksiće pekmezom od kajsija i spajamo .Nakon toga otapamo čokoladu i ulje na pari i umačemo keksić gde nije šara u čokoladu,pa u kokos.Ostavljamo sa strane na tacnu da se osuše.
Keksići su meki i lepi,a izgled je interesantan(pravvila sam i neke druge oblike s modlama).
Poreklo recepta-neki dan sam našla ovaj recept objavljen  kao starinski recept,pa mi je bilo interesantno da ga napravim što pre,nije zahtevan i dosta se ispeče tih keksića





понедељак, 27. јул 2015.

Bola


Danas sam konačno završila sa pravljenjem bole.Juče sam dodala zadnje breskve i danas sam sve izmiksala i procedila,pa nalila u flaše.Moralo je i da se proba.
Recept-objavljen 03.06.2015. kada sam počela stavljati voće kako dolazi.Svi koji su probali  kažu da je bola odlična.


субота, 25. јул 2015.

Punjena paprika pečena u rerni


Potrebno:1,5 kg manjih babura,3 kocke podlivanog  kravljeg sira(600g),150g parizera,3 paradajza, 2 jaja,2 kašike iseckanog peršunovog lista,so,biber,ulje 

Izrada:
Paprike oprati i izdubiti ,pa očistiti od semena i poslagati u uljem  posutu  tepsiju.
Nakon toga uraditi fil za punjenje paprika.
Sir izgnječiti viljuškom,dodati seckani parizer na kockice,paradajz isto sečen na kockice,seckani peršun i 2 jaja ulupati i pomešati u ovu masu.Posoliti i dodati bibera po želji.


Nakon toga puniti paprike !
Politi sa malo ulja još svaku papriku i staviti peći u rernu.Peći na 200 °C  1 sat.
Pred kraj pojačati na 220 ° da paprike dobiju lepu boju od pečenja.Služiti tople, a može ako ostane i hladne su lepe.
Poreklo recepta-iz stare nanine sveske




четвртак, 23. јул 2015.

Crni kolač







Potrebno:
- testo:3 jaja,9 kašika šećera,9 kašika brašna,9 kašika ulja,9 kašika mleka,50g čokolade ,1/2 praška za pecivo,1 vanil šećer,
-preliv-9 kašika hladnog mleka
-premaz-4 kašike pekmeza od kajsija
-preliv čokoladni-50 g čokolade,2 kašike mleka,25 g putera

Izrada:
Izraditi žumanca sa šećerom,pa dodati ulje,mutiti polako mikserom,pa dodati mleko,brašno sa praškom za pecivo,vanil šećer,izribanu čokoladu i na kraju u to umućeno dodati dobro ulupana belanca i to promešati varjačom.
Peći u uskom duguljastom plehu i obložiti pleh pek papirom.Sipati masu u duguljastu modlu i peći u zagrejanoj rerni na 200°C 40 minuta.Probati čačkalicom  i ako ništa ne ostaje,kolač je pečen.
Ispečen kolač izvaditi iz rerne,ostaviti nekoliko minuta u modli i nožem okolo proći ako se negde zalepio.Istresti na duguljastu tacnu i skinuti polako pek papir.Nakon toga pričekati  10-tak minuta da se još ohladi i preliti količinu od devet kašika mleka polako po kolaču da svugde dođe mleko.Nakon toga kolač premazati pekmezom od kajsija okolo i odozgo.Kad smo ga premazali potrebno je napraviti čokoladni preliv.Na pari otopiti čokoladu,dodati mleko i puter i izjednačiti masu pa polako preliti kašikom po kolaču da prekrije lepo ceo kolač.Dobro ohladiti kolač i tek onda seći.Kolač je blag,sočan,ukusan i lepo prija kad je hladan.
Poreklo recepta-recept od moje drage koleginice Milkice

уторак, 21. јул 2015.

Džem od malina i bresaka


Potrebno1800g bresaka,900 g malina,500g šećera ,1 kesica džem fixa(dodajem samo u ovaj džem da bude gušći, jer je zbog bresaka ređi a i pre se skuva)
Izrada:Breskve oprati i oguliti kožu(zrele breskve lako se gule),a ako su malo jače onda potpoiti u toplu vodu i brzo skinuti kožu nožićem.Očistiti od koštice i iseći na osmine.Ostaviti sa strane u jednoj činiji dok ne pripremimo maline.
Maline operemo pod malazom vode i ocedimo,pa u super secku začas samljemo(usitnimo).Stavimo na gušći đevđir ili cediljku veću i procedimo maline pritiskajući tučkom ili nekom okruglom kašikom da ostabe samo  trop od malina a proceđenu masu pomešamo sa breskvama.Posuti šećerom i dobro promešati pa  uzeti malo  soka 2 kašike i ostaviti u šolju u koju ćemo kasnije pomešati džem fix.Trop od malina ne bacati može da se napravi liker od malina,ali pošto ja pravim voćnu bolu(objavila sam recept onda dodajem taj trop u veliku teglu sa ostalim voćem).
Stavljamo šerpu sa breskvama,proceđenom masom malina i šećerom na ringlu.Neka kuva 20 minuta,malo skinemo penu i skinemo šerpu sa ringle.Ako se breskve nisu izjednačile u masi možemo sa štapnim mikserom da ih usitnimo ili gnječilicom za krompir.Kad smo dobili jednoličnu masu ,ponovo stavljamo na ringlu i kuvamo još 10 minuta,pa onda dodamo džem fix koji smo umutili u šolji sa sokom i dodamo masi  koju kuvamo.Još nekih 10-tak minuta kuvamo i džem je gotov.
Tegle smo zagrejali na 150°C i smanjimo na 70°C pa vadimo tegle i punimo džemom.Zatvaramo tegle opranim i osušenim poklopcima(zatvaračima)okrećemo svaku teglu naopako i držimo tako 5 minuta  u rerni,posle preokrenemo.isključimo rernu i neka se hlade do sutradan.
Džem je divnog ukusa ,boja lepa i lep je za kolače i palačinke,a također i namazan na hleb.
Poreklo recepta- iz moje sveske

понедељак, 20. јул 2015.

Đuveč



Potrebno:2 veća crna luka,3 krompira,3 veće paprike babure,300g pirinča,6-7 zrelih paradajza,2 bataka i 2 karabataka,1 dcl ulja ili 2 kašike  pune masti,so,biber,3 dcl vode,kašika naseckanog peršunovog lista,kašičica origana
Izrada:
Potrebno je najpre usoliti batake i karabatake,pa neka stoje malo usoljeni.
Crni luk očistiti i iseći na listiće(kolutove) i staviti u veću činiju.Dodati zatim opranu i iseckanu  (komadi srednje veličine) papriku,zatim pirinač oprati i dodati u tu masu.Posoliti i dodati bibera  po želji.Oljuštiti krompir i iseći na tanke kolutiće(skalice) i također dodati ovoj masi pa sve izmešati i još posoliti ako treba.To neka stoji u toj činiji.
Paradajz oprati i iseći na kolutove.Tepsiju veću, namazati masnoćom i poređati na dnu paradajz  pokrivši celu tepsiju.Malo posoliti i pobiberiti paradajz.Nakon toga manje od polovine mase koju smo dobro izmešali,sipati u tepsiju.Na tu masu staviti batake i karabatake i prekriti drugim delom mase da ih pokrijemo.Na to staviti drugi deo sečenog paradajza na kolutove i prekriti sve u tepsiji.Ponovo posoliti i posuti biberom.Odozgo staviti ulje ili mast,zaliti sa vodom.Posuti peršunovim lišćem i origanom.

Staviti peći u rernu na 220 °C (oko 1,5 sat ,ustvari kad je  paradajz malo odozgo smežuran ,smanjimo na 200 °C, pa pokrijemo alu folijom i nastavimo peći.Pred kraj otkriti foliju i zapeći odozgo malo.
Izvaditi iz rerne i ostaviti 10-tak min da stoji pre služenja.
Ovo jelo je idealno za letnje dane.može i bez mesa ,samo se onda pojača mera sa povrćem.
Poreklo recepta-recept iz stare sveske moje svekrve

понедељак, 13. јул 2015.

Pekmez od kajsija




Potrebno:4 kg očišćenih  kajsija,1 kg šećera,
Izrada:
U veću šerpu stavimo vodu do polovine.Voda treba da vri i onda stavljamo žicu za pečenje pomfrita(ili najlon čarapu u koju stavljamo 5-6 kajsija,provlačimo kroz vodu koja vri držeći za krajeve).Ako radimo sa žicom nekoliko puta je pomeramo kako bi se kajsije u njoj i u vodi okretale (1 minut).Nakon toga podignemo žicu ili đevđir i stavljamo kajsije u određenu činiju i čistimo,tj sad se lako skida koža i čistimo od koštica.Tako uradimo svaki put dok ne dobijemo čiste mase 4 kg.Takve očišćene kajsije stavljamo u veću šerpu i posipamo sa 1 kg šećera.Varjačom promešamo nekoliko puta i ostavimo na hladno preko noći.Ujutro kuvamo pekmez ovu količinu na tri puta u plićoj šerpi jer je lakše skuvati i brže se zgusne.Kad skuvamo prvu količinu sipamo u čistu šerpu koju držimo na šporetu,zatim kuvamo drugu količinu do željene gustine i  sipamo u tu šerpu i na kraju treću koju kad skuvamo također sipamo u tu šerpu.Sad šerpu samo stavimo na toplu ringlu da bi smo sve promešali i stavljamo pekmez u čiste tegle zagrejane u rerni pre toga na 120°C.Isključimo rernu i stavljamo pune tegle u rernu .
One tako stoje u rerni dan ili dva da se dobro ohlade i da se uhvati korica na pekmezu.Onda vadimo iz rerne ohlađene i posipamo kašičicom alkohola odozgo po pekmezu i zatvaramo pekmez pergament papirom ili zatvaračima(poklopcima)koje smo također oprali,osušili i uronili u alkohol i dobro zatvorili tegle.
Poreklo recepta-recept iz sveske moje svekrve - starinski način pravljenja pekmeza od kajsija sa manje šećera i bez konzervansa,lep je kiselkast i pristaje za svaki kolač 



субота, 11. јул 2015.

Pita s jabukama (Petrovačama )



                               




Pita s jabukama-napravila sam je za sutrašnji dan Petrovo
Recept za ovu pitu možete pogledati na blogu-objavila sam ga u XII mesecu prošle godine

Petrovače jabuke
Pita isečena na kocke

уторак, 7. јул 2015.

Sataraš

Potrebno:3 glavice crnog luka,5 paprika,4 paradajza,4 kašike ulja,so,biber,3 jaja,2 kašike hlebnih mrvica(prezli),1 kašika iseckanog peršunovog lista,1 kašičica aleve paprike,iseckane ljute papričice na kolutiće
Izrada:
U veću šerpu uliti ulje i na ulju dinstati uz mešanje varjačom crni luk, koji smo očistili i isekli na listiće.Nakon toga kad luk postane staklast  dodamo isečenu papriku na veće komade i također dinstamo i mešamo varjačom dok ne omekša.Kad je omekšala paprika dodamo isečen na režnjeve paradajz.Promešamo i neka se krčka.Posolimo ,dodamo bibera,alevu papriku i kuvamo sve dok se lepo ne smekša.Pred kraj ako je ređe dodamo hlebnih mrvica, a i ne mora,pa na kraju umućena jaja i sve to promešamo i skinemo sa ringle.Na samom kraju dodati seckani peršun i odozgo porciju sataraša ukrasiti kolutićima ljute papričice.
Poreklo recepta-iz mamine sveske(jelo koje napravimo brzo za ove vrele dane )