Dobrodosli na moj blog!

Dragi čitaoci i prijatelji mog bloga Ringlica recepti! Na početku da vas sve pozdravim i upoznam sa sadržajem i idejom mog bloga. Odavno sam imala ovu ideju i prikupljam recepte dugo, ali tek sad sam u mogućnosti da ostvarim. Polako ću početi da objavljujem stare recepte iz moje sveske recepata kao i iz starih svesaka moje bake, mame, tetke, rođaka, ujne, svekrve, komšinica, prijateljica, itd., kao i recepata koji su mi se svideli i koje sam isprobala, ali uz navod autora recepta. Volela bih da mi se javite s komentarom o receptu, vaše mišljenje, predlog kao i da pošaljete neki vaš recept koji će biti interesantan da se isproba i objavi. Sve vas pozdravljam i hvala unapred :)

четвртак, 30. април 2015.

Čokoladna pita



Potrebno:
-za  kore-250g brašna T 400 meko,250g margarina,1 žumance,4 kašike hladne vode
-za fil-5 žumanaca,200g prah šećera,1 vanil šećer,140g ribane čokolade za kuvanje,180g samlevenih oraha,sneg od 6 belanaca
Izrada:
U činiji u kojoj mesimo,staviti brašno i izdrobiti margarin rukama.Dodati žumance i hladnu vodu i dobro zamesiti da se sve izjednači.Dodavati po malo brašna da se ne lepi.Podeliti na 2 jednaka dela i staviti u frižider 1/2 sata.Nakon tog vremena hladjenja na pek papiru razvaljati 1 deo u veličini tepsije i saviti ga sa pek papirom(lakše se prenosi) i preneti ga u tepsiju namazanu  masnoćom i brašnom posutom.Pek papir nam ostaje za drugu koru,koju također na isti način razvijemo oklagijom koju po malo posipamo brašnom.
Fil pripremimo tako što umutimo 5 žumanca sa prah šećerom(mikserom),dodamo 1 vanil šećer,izribanu čokoladu (na sitno izribanu),samlevene orahe i na kraju dobro umućen čvrst sneg od belanaca.To mešamo isključivo varjačom.Fil sipamo u tepsiju na donju koru i nakon toga nanosimo gornju koru na isti način(umotanu u rolat zajedno sa pek papirom i polako odmotavamo,kora ostaje i pokriva fil a pek papir sklanjamo).Pečemo u zagrejanoj rerni na 200°C  30 min.(20min na 200°C a 10 min na 150°C).Probamo čačkalicom da li je pečeno,ako ne ostaje ništa od tamnog fila kolač je pečen).Ostavljamo ga da se malo ohladi i posipamo prah šećerom pomešan sa vanil šećerom.Kolač treba da se potpuno ohladi ,kako bi ga sekli na kocke i služili.
Poreklo recepta-iz stare mamine sveske

среда, 29. април 2015.

Čorbica od tikvica


Potrebno:1 glavica crnog luka,2 kašike maslinovog ulja,1 veća ili dve manje tikvice,
so,biber,1 čen belog luka,kašika iseckane mirođije,1 kašika griza,1 kašika brašna,1dcl pavlake za kuvanje
Izrada:
Na maslinovom ulju isdinstati luk sitno seckan da omekša na srednjoj temperaturi .Nakon toga dodati 1/2 l vode i poklopiti da kuva i da  se luk raskuva.Nakon 7 minuta.dodati još 1 litar vode i oljuštene i isečene tikvice na kockice.Nakon toga dodamo seckanu mirođiju, seckani beli luk,so,biber.Pošto su mlade tikvice treba samo 5 minuta da kuvaju i gotove su.Dodamo u kuvanu čorbicu  u malo hladne vode razmućeno brašno i griz, a na kraju pavlaku za kuvanje.

Recept -iz moje sveske(blaga i ukusna čorbica)

понедељак, 27. април 2015.

Paradajz salata sa celerom


Potrebno:4 paradajza,100 g korena celera,2 kašike maslinovog ulja,2 čena belog luka,1/2 limunovog soka,1/2 veze peršunovog lista,so,biber,malo sveže ljute papričice
Izrada:
Koren celera izrežemo na manje kockice,dodamo beli  luk,peršunov list, masl.ulje,limunov sok,so,biber ,ljutu papričicu i u super secku isitnimo ovu masu.Paradajz isečemo na kolutove i ovu usitnjenu aromatičnu masu nanesemo na paradajz.Stavimo u frižder do služenja.Ova salata ide uz svako jelo.
Poreklo recepta-iz Joline kuhinje( mnogo mi se svidela ova salata,pa i drugima koji su je pravili)

недеља, 26. април 2015.

Prolećni ručak






Prolećna čorbica
                                       Pohovane tikvice




Prženi krompirići 

  Paradajz salata sa celerom

уторак, 21. април 2015.

Starinske kiflice s vinom




Potrebno:3 dcl ulja,2 dcl belog vina,650g brašna T 400 meko,1 prašak za pecivo,prah šećer za posipanje i 1 vanil šećer
Izrada:Najpre treba u činiju u kojoj mesimo sipati ulje i vino,pa dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo.Najpre možemo mešati varjačom  a posle rukom izraditi lepo testo na dasci uz dodavanje po malo brašna.Kad smo umesili napraviti testo u rolat i preseći na 8 jednakih delova.Svahi deo na malo brašnom posutoj podlozi,razviti oklagijom i podeliti na 8 delova.U gornji širi deo staviti malo pekmeza po želji i uvijati u kiflice.Tepsiju obložiti pek papirom i staviti kiflice da se peku u toplu rernu.Peći na 200°C 13 minuta.
Kad izvadimo kiflice iz tepsije neka se malo  prohlade, dok druge stavljamo da se peku, pa ih onda uvaljamo u prah šećer pomešan sa vanil šećerom.
Izađe ih dosta i lagane  su i lepe.Možemo upotrebiti različite filove(pekmez od kajsija,višanja,šljiva,šipka,smokava i sl.)
Poreklo recepta-iz stare sveske moje bake(vode se kao posne kiflice)

петак, 17. април 2015.

Baklava



Potrebno:1/2 kg tankih kora,1/2 kg mlevenih oraha,125g putera,1/2 kg šećera,1/2 litra vode,1 vanil šećer,sok od 1½ limuna
Izrada:
Puter rastopiti u jednoj činiji i četkicom namazati tepsiju pa početi slagati kore.Jedna kora(presavijena na pola) pa posuti punu šaku mlevenih oraha,malo odozgo poprskati četkicom sa rastopljenim puterom i tako  dok se ne utroši materijal.Odozgo staviti jednu  koru presavijenu na pola.Iseći oštrim nožem na kocke ili trougliće i gornju koru premazati tek sada četkicom sa rastopljenim puterom.Staviti peći na 200 °C 25-30 minuta.Izvaditi iz rerne i praviti preliv.
Za preliv skuvati šećer i vodu pa kad se ukuva 1/3 vode  dodati limunov sok,vanil šećer i preliti preko pečene baklave.Ostaviti  da se ohladi i služiti hladno.
Poreklo recepta-iz stare sveske moje svekrve 

уторак, 14. април 2015.

Lek protiv holesterola



Potrebno:1 litar belog vina,4 grančice ruzmarina(dužine 12 cm)

Izrada:U jedan litar belog vina staviti 4 grančice svežeg ruzmarina(ako su duže skratiti sve da budu po 12 cm).Zatvoriti dobro ponovo flašu i neka stoji na tamnom mestu 40 dana.
Nakon toga trošiti svaki dan ovaj lek ,tako što treba sipati u malu čašicu (rakijsku) i piti pre svakog obroka.
Kad smo načeli ovu flašu treba je držati u frižideru.Nakon ovog tretmana treba iskontrolisati nivo holesterola.
Poreklo recepta-lek je od rođake Vere koja je i sama trošila ovo i uverila nas sve za lekovitost,pa i sama momentalno trošim ovaj lek za smanjenje holesterola

понедељак, 13. април 2015.

Orah kocke



Potrebno:
-za testo-6 belanaca,200g šećera,2 kašike brašna i 200 g mlevenih oraha
-za fil(preliv)-6 žumanaca,250g prah šećera,100g čokolade za kuvanje,100 g putera,za ukras potrebno 28 polovina jezgre oraha
Izrada:Ulupati  čvrst sneg  od belanaca i dodavati postepeno šećer uz mućenje mikserom,polako dodati brašno i mlevene orahe i to sve polako promešati sa varjačom.Sipati u veću tepsiju dobro namazanu masnoćom i posutu brašnom.Peći na 200°C 15 minuta, a nakon toga smanjiti na 150°C još 10 minuta.
Kad je gotovo izvaditi iz rerne ,samo malo da se prohladi i početi praviti na pari preliv.
U dublju šerpu staviti žumanca i pomešati sa prah šećerom,pa to kuvati na pari.Dodati čokoladu za kuvanje i nakon tog puter i dalje kuvati.Kad se dobro ujednačila masa odmah još vruće preliti preko kolača.Potrebno je 15 minuta da se malo prohladi i staviti ukras polovine oraha ,tako kad budemo rezali svaka kocka mora imati jednu polovinu(ja sam stavila 28 polovina,toliko je bilo kocaka).Staviti na hladno i pre služenje seći u kocke.
Ovaj recept sam već objavila u dve verzije 1.lešnik kocke,2.badem kocke a treća je ova orah kocke.
Sve tri verzije su lepe, izdašne i jako ukusne.

среда, 08. април 2015.

Doboš torta




Potrebno:
-za jednu koru 2 jaja(manja),4 kašike šećera,3 kašike brašna,5 g istopljenog putera
Fil:8 jaja,180 g šećera,120g čokolade za kuvanje,120g čokolade mlečne,250g putera
Ja pravim ovu tortu od 8 kora.
Za gornju koru:(karamel)200 g šećera,mala kockica putera(3 grama)

Izrada:Potrebno je ulupati 2 belanca,dodati šećer i mutiti,pa dodati 1 po jedno žumance,mutiti,zatim dodati polako brašno i umutiti,pa istopljeni puter i to sve dobro umutiti mikserom.Na kraju dodati čvrsto  umućena belanca i pomešati sa varjačom.Peći na donjem delu pleha za torte ali pre toga staviti pek papir.Ustavari najbolje je iseći 8 šablona pek papira prema plehu,tako da imamo za svaki.Ukljućiti rernu na 200 °C i peći 8 minuta.Izvaditi iz rerene i ostaviti na pek papiru da se ohladi.Skinuti sa pek papira kad se ohladi.tako ispeći svih 8 kora.
Fil: Cela jaja i šećer mešati na pari i kad je masa malo postala zgusnuta dodati izlomljenu čokoladu i dalje kuvati do željene gustoće.Staviti da se ohladi i posle umešati puter u u tu kremu.
Filovati svaku koru (7 kora) dok na osmu najravniju stavljamo karamel.
Ja pravim ovaj karamel u tiganju manjem Delimano na srednjoj temperaturi otopim šećer,mešam malo sa drvenom varjačom i pred kraj kad je otopljeno dodam puter.Skidam sa vatre i sipam preko kore.Uzimam široki nož  i rastanjim po kori.Na ringli držim 2-3 noža da se greju,umačem u puter i sečem najpre na 1/2.pa onda još jednomna četvrtinu ,pa sa drugim nožem toplim umačem u puter i sečem da dobijem 16 delova. Kad se to ohladilo deo  po deo stavljam na 7 koru koju smo namazali filom.Kad je to poslagano pristupamo ukrašavanju okolo.Za to je potrebno ostaviti nešto fila kako bi mogli ukrasiti i okolo tortu.Ja sam je ukrasila i sa zlatnim sitnim perlicama kojhe su boje karamela.Tortu staviti na hladno 1 dan, a tek pred služenje u frižider.
Poreklo recepta-recept moje drage bivše komšinice teta Teje




понедељак, 06. април 2015.

Dan i noć



Potrebno:
-za testo:5 jaja,200g putera ili margarina,250g šećera,1dcl mleka,300g brašna,1/2 kesice praška za pecivo
-za fil:180g čokolade,140g šećera, 150g putera,9 kašika mleka,2 žumanca,100g mlevenih oraha

Izrada:Žumanca i  šećer umutiti,pa dodati mleko i brašno (pomešano sa praškom za pecivo)po malo muteći mikserom.Nakon toga podeliti ovu masu na pola.U jednu dodati 2 kašike kakaoa i umutiti ,a u drugu polovinu dodati 1/2 mase čvrsto umućenih belanaca.Staviti peći u veću tepsiju u koju smo prethodno stavili pek papir.Peći na 200°C 25 min.Kad je pečeno izvaditi iz tepsije sa pek papirom i ostaviti na ravnu površinu.Nakon toga pečemo drugi deo u koji smo umešali kakao i drugu polovinu umućenih belanaca.Pečemo isto na pek papiru na 200°C 25 min.To isto kad je pečeno izvadimo iz rerne i stavimo na ravnu površinu.
Kad se testo prohladilo skinemo pek papir i stavimo smeđe pečeno testo u tepsiju.
Fil:Čokoladu i šećer otopiti na pari,U mleko lagano umutiti žumanca i dodati u pretodnu masu ,pa dalje kuvati na pari.Pred kraj dodati puter i orahe i skinuti sa ringle.Zaliti još toplim kremom smeđe testo i staviti žuto testo ,lagano pritisnuti.Iseći trake od papira 1 cm širine i poslagati ukoso po kolaču kad se ohladi.Posuti sa sitnim šećerom,a posle toga trake premestiti na te bele posute šećerom,pa posuti kakao prahom.Nakon toga ukloniti trake sa kolača i vidmo da smo dobili lepe crno bele trake.Možemo kolač kad je dobro hladan seći u kocke i one su u preseku dekorativne kao i odozgo.
Poreklo recepta:iz mamine stare sveske


субота, 04. април 2015.

Sirup od maslačka




Potrebno:200 cvetova (žutih latica) maslačka( nabran u poljima i livadama gde nije prskano),1 kg šećera,1½ l vode,1 limun
  Izrada:Maslačak očistiti od peteljki i zelenih listića,samo upotrebiti žute latice cveta.Naseckati latice i naliti vodu,šećer i limun isečen na kolutiće i u dubljoj činiji kuvati 1/2 sata.
Posle toga procediti na gustu cediljku i na gazu i kuvati  dok se ne zgusne kao sirup.Ostaviti da se ohladi i sipati u staklene flašice ili teglice i zatvoriti.Može dugo da traje,a sad pošto ima mladog maslačka najbolje je da se napravi  ovaj sirup.

*Sirup je dobar za bronhitis,kašalj i astmu.Uzimati 2 do 3 puta dnevno po 1 kašiku odrasli,a deca 1 kašičicu  3 puta dnevno.
Poreklo recepta-stari recept iz mamine sveske

  

петак, 03. април 2015.

Jubilej torta





Recept za ovu tortu objavila sam već 15.decembra 2014.samo što je ovo za drugačiji jubilej,pa je i ukrašavanje bilo nešto drugačije(kandirane trešnje za obeležavanje godišnjice braka).

четвртак, 02. април 2015.

Salata od celera



Potrebno:1 koren celera,so,1 kašika maslinovog ulja,biber,1 kašičica šećera,sok od limuna

Izrada:Celer oljušiti i narendati kao jabuku  u dubljoj činiji pa posoliti.Tako neka ostane sat vremena, a može i duže samo malo treba preliti sokom od limuna da ne potamni.Promešati i preliti maslinovim uljem,posuti malo mlevenim biberom,dodati kašičicu šećera i začiniti još limunovim sokom ako nije dovoljno kiselo.Prekriti alu folijom i neka stoji na hladnom ili u frižideru pre služenja.
Poreklo recepta-iz stare sveske moje svekrve

среда, 01. април 2015.

Šarena slana bašta


Potrebno:
I kora:2 jaja,4 kašike brašna,1/2 čaše kisele pavlake,2 kašike ulja,1/3 kesice praška za pecivo,so,biber
II kora:2 jaja,4 kašike brašna,1/2 čaše kisele pavlake,2 kašike ulja,1/3 kesice praška za pecivo,2 kašike ajvara,so biber
III kora:2 jaja,4 kašike brašna,1/2 čaše kisele pavlake,2 kašike ulja,1/3 kesice praška za pecivo,2 kašike obarenog iseckanog spanaća,so,biber
Za fil:100g praške šunke,200g sira krem ili sremski,1/2 kisele pavlake,100g majoneza,3 kisela krastavčića
Za premaz gornje kore:80g sira sremskog,1/2 kisele pavlake,80g kačkavalja,povrća za ukras po želji
Izrada:
Potrebno je za kore najpre da se izrade žumanca ,dodamo malo soli,malo bibera,brašno,prašak za pecivo,ulje i na kraju dobro umućena 2 belanca ,koja lagano varjačom pomešamo sa prvom masom i stavimo u manju tepsiju obloženu pek papirom da se peče na 180°C 25 minuta.Treba iseći 3 iste veličine pek papira,pa kad su pečen kore ostaviti na pek papiru da se ohlade pa tek onda skinuti pek papir.
Isto tako sve uradimo  i za drugu i treću koru samo što u jednu dodamo ajvar a u treću dodamo spanać.
Za fil pomešamo sir,kiselu pavlaku,majonez,izrendane krastavce,izrendane,praške šunke i to sve pomešamo i filujemo.Raspored kora može i da se promeni ali ja sam filovala:prva kora,pa druga sa ajvarom a treća sa spanaćem.Odozgo gornju koru i sa strane premazati sa izrađenim sremskim sirom i pavlakom,pa narendati  sitnije kačkavalj i napraviti ukrase od šargarepe,rotkvica,čeri paradajza, maslina i po neki listić peršuna.
Poreklo recepta:recept moje bivše komšinice Mire Kojić(samo je promena sastavu  kora)