четвртак, 30. април 2015.

Čokoladna pita



Potrebno:
-za  kore-250g brašna T 400 meko,250g margarina,1 žumance,4 kašike hladne vode
-za fil-5 žumanaca,200g prah šećera,1 vanil šećer,140g ribane čokolade za kuvanje,180g samlevenih oraha,sneg od 6 belanaca
Izrada:
U činiji u kojoj mesimo,staviti brašno i izdrobiti margarin rukama.Dodati žumance i hladnu vodu i dobro zamesiti da se sve izjednači.Dodavati po malo brašna da se ne lepi.Podeliti na 2 jednaka dela i staviti u frižider 1/2 sata.Nakon tog vremena hladjenja na pek papiru razvaljati 1 deo u veličini tepsije i saviti ga sa pek papirom(lakše se prenosi) i preneti ga u tepsiju namazanu  masnoćom i brašnom posutom.Pek papir nam ostaje za drugu koru,koju također na isti način razvijemo oklagijom koju po malo posipamo brašnom.
Fil pripremimo tako što umutimo 5 žumanca sa prah šećerom(mikserom),dodamo 1 vanil šećer,izribanu čokoladu (na sitno izribanu),samlevene orahe i na kraju dobro umućen čvrst sneg od belanaca.To mešamo isključivo varjačom.Fil sipamo u tepsiju na donju koru i nakon toga nanosimo gornju koru na isti način(umotanu u rolat zajedno sa pek papirom i polako odmotavamo,kora ostaje i pokriva fil a pek papir sklanjamo).Pečemo u zagrejanoj rerni na 200°C  30 min.(20min na 200°C a 10 min na 150°C).Probamo čačkalicom da li je pečeno,ako ne ostaje ništa od tamnog fila kolač je pečen).Ostavljamo ga da se malo ohladi i posipamo prah šećerom pomešan sa vanil šećerom.Kolač treba da se potpuno ohladi ,kako bi ga sekli na kocke i služili.
Poreklo recepta-iz stare mamine sveske

2 коментара:

  1. Divan kolac! Imam ga u rukopisu moje bake, samo je ona dodavala i malo ruma, a umesto margarina koristila je maslac.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da Jadranka zbilja je divan i ukusan kolač.Samo što ja ne volim rum pa ga izbegavam da stavljam u kolače,pa sam tako navikla i moje.

      Избриши