Dobrodosli na moj blog!

Dragi čitaoci i prijatelji mog bloga Ringlica recepti! Na početku da vas sve pozdravim i upoznam sa sadržajem i idejom mog bloga. Odavno sam imala ovu ideju i prikupljam recepte dugo, ali tek sad sam u mogućnosti da ostvarim. Polako ću početi da objavljujem stare recepte iz moje sveske recepata kao i iz starih svesaka moje bake, mame, tetke, rođaka, ujne, svekrve, komšinica, prijateljica, itd., kao i recepata koji su mi se svideli i koje sam isprobala, ali uz navod autora recepta. Volela bih da mi se javite s komentarom o receptu, vaše mišljenje, predlog kao i da pošaljete neki vaš recept koji će biti interesantan da se isproba i objavi. Sve vas pozdravljam i hvala unapred :)

недеља, 30. новембар 2014.

Vanilice-puterčići-putrenjaci





Potrebno:200g prah šećera,250g putera,2 žumanca, 2 kašike mleka ,malo narendane korice limuna,½praška za pecivo,500 g brašna

Izrada :
200 g prah šećera,250g putera izraditi i dodati 2 žumanca,2 kašike mleka,narendati malo korice limuna,l/2 praška za pecivo pomešati sa 500 g brašna.To lepo umesiti i napraviti loptu od testa,staviti u plast.kesicu  u frižider ½ sata.Nakon toga razvaljati oklagijom i vaditi puterčiće raznih oblika.Peći u zagrejanoj rerni  na 200° i to 12-15min.,ne smeju da potamne.Kad su pečeni mazati puterčiće-vanilice pekmezom od kajsija ili šipka(meni su najlepši kad su sa pekmezom od  šipka).Spojiti ih i uvaljati u prah šećer pomešan sa 1 kesicom vanil šećera.Meki su i lepi,a najlepši su kad odstoje dan dva.Možete ih držati i u metalnoj kutiji.


Poreklo recepta-iz stare sveske moje bake



субота, 29. новембар 2014.

Žarbo kocke sa orasima




Potrebno:250 g putera ili margarina,100 g šećera,½ praška za pecivo,1 dcl mleka,
3∕4 kockice kvasca,džem od kajsija,mleveni orasi,80 g šećera za posipanje oraha,
šećera u prahu za posipanje gornje kore

Izrada:
Penasto umutiti puter ili margarin sa šećerom ,dodati brašno sa praškom za pecivo i izmešati pa dodati razmućen kvasac u mlakom mleku i zamesiti testo.Testo podeliti na 4
 jufke i razviti tanko kore u veličini tepsije u kojoj se peče.
Ređati u tepsiju 1 koru,pa namazati džemom od kajsija,posuti orasima i šećerom,pa dodati sledeću koru i ponoviti sa džemom,orasima i šećerom i tako redom.Gornju koru ne treba ničim premazivati.
U tepsiji neka stoji ½ sata da kisne.Posle staviti u rernu i uključiti na 180°C 30-40 min da se peče.
Kad je gotovo posuti prah šećerom i 1 kesicom vanil šećera ili preliti čokoladnom glazurom.Kad se dobro ohladi seći u kocke.

Poreklo recepta-iz stare mamine sveske

петак, 28. новембар 2014.

Breskvice



Breskvice
Potrebno:
-200g margarina,2 jaja,1½šolja šećera,1vanil šećer,½ praška za pecivo,šolja mleka,3šolje brašna,
-50g otopljene čokolade,1 dcl vrelog mleka,3 kašike pekmeza od kajsija,mrvice(izdubljene)

Izrada testa
Izmešati margarin,šećer i jaja,dodati vanil šećer i brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Zatim dodati mleko i umesiti srednje tvrdoće testo.Ostaviti da se odmara u frižideru 1 sat.
Nakon toga izvadimo testo iz frižidera i pravimo kuglice podjednake veličine(veličine oraha)
te stavljamo u tepsiju obloženu pek papirom.
Ukljućiti rernu i staviti kuglice(ne u toplu da ne popucaju),temp.160°C.Pečemo dok ne
 poprime malo žućkastu boju,ne smeju biti smeđe,više blede.
Kad se samo malo ohlade kašičicom izdubiti sredinu.



To izdubljeno testo izmrviti pa pofuriti sa l dcl vrelog mleka,dodati 50g otopljene čokolade,
3velike kašike pekmeza od kajsija.Kad smo izmešali fil,filujemo u udubljenja i sastavljamo
 dve polutke.U male činijice stavljamo jestive boje svaku posebno,Malu četkicu umočimo u
 jednu boju npr.žutu i obojimo jednu stranu,pa u drugu npr.crvenu i obojimo drugu stranu i nakon toga odmah uvaljamo ukrupni kristal šećer.


Poreklo recepta-iz sveske moje bake( a ja sam ove breskvice pravila za krštenje male Teodore).

четвртак, 27. новембар 2014.

Sve u gril tiganju


/može za ručak ili večeru/
Potrebno vam je 1 paprika, 4 šampinjona, 4 mala prokelja, 2 parčeta pilećeg filea i sve to u tiganju da se izgriluje. Kad je gotovo, prelijete sa malo maslinovog ulja, dodate soli i malo limunovog soka.

Lešnik kocke

Lesnik kocke


Potrebno:

6 jaja, 200 g mlevenih pečenih lešnika, 2 kašike brašna, 200 g šećera, 250 prah šećera, 120 g čokolade za kuvanje, 125 g putera   
     
 Izrada kolača:           
Ulupaj sneg od 6 belanaca, dodaj 200 g šećera, 2 kašike brašna, 200 g mlevenog prženog lešnika.
Peci u tepsiji namazanoj masti I posuti brašnom  na 200°C 15 min,pa suši 10min na 150°C.

Preliv: 6 žumanaca mesati na pari sa 250 g prah šećera, dodati 120 g čokolade za kuvanje,125 g putera.To kuvati na pari I preliti tek malo ohlađen pečen kolač. Kad se malo ohladi, pospi ceo kolač samlevenim pečenim lešnicima. Dobro ohladiti i seci kolač na kocke tankim nožem.


Poreklo recepta: iz sveske moje bivše komšinice teta Teje